Ga naar Content
Noord-Holland

Partij voor de Dieren: "Ruim 400.000 ganzen voor niets gedood in Noord-Holland"

3 augustus 2017, 18.24 uur
Door: · Foto: ANP/Ed Oudenaarden

NOORD-HOLLAND De Partij voor de Dieren eist opheldering over het falende ganzenbeleid. Volgens de partij heeft in tien jaar tijd het doden van 400.000 ganzen vrijwel geen positief effect gehad op de veiligheid op Schiphol. En juist daarom was de ontheffing voor het vergassen van duizenden ganzen afgegeven.

Op basis van de tellingen van het bureau Natuurlijke Zaken en de jaarverslagen van Faunabeheer heeft de PvdD een overzicht gemaakt. Ze constateerden dat er veel dieren zijn doodgemaakt, maar dat dit niets heeft geholpen op het gebied van vliegveiligheid of het voorkomen van schade aan landbouwgewassen.

Lees ook: Activisten verstoren vangst ganzen: "Eindigen in gaskar"

Sterker nog: in tien jaar is de schade vertienvoudigd en is het aantal ganzen flink gestegen. In juli 2015 vlogen opvallend veel ganzen over Schiphol, vlak nadat de maand ervoor in de provincie een recordaantal ganzen werd vergast. 

Lees ook: Duizen ganzen rond Schiphol mogen worden vergast

"Er zullen veel ganzen naar Noord-Holland en naar de regio Schiphol blijven komen zolang er grote hoeveelheden gras- en akkerland aanwezig zijn. Ganzen doden is zinloos, maar ganzen sturen kan wel", zegt fractievoorzitter Bram van Liere. Volgens de partij moet de overheid rond Schiphol geen landbouw toestaan die ganzen lokt, dat is onverantwoord voor de veiligheid.