Ga naar Content

Werkstraf geëist tegen tractorbestuurder (27) voor doodrijden wielrenster Spijkerboor

ALKMAAR De 27-jarige Ilpendammer L. die in september 2015 op de Kanaaldijk in Spijkerboor op zijn tractor een wielrenster doodreed, verdient een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar.

Die eis formuleerde de officier van justitie in de Alkmaarse rechtbank, waar de man zich vandaag moet verantwoorden voor zijn rol bij de dood van de 26-jarige Lily uit het Engelse Manchester. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van dood door schuld. 

Lees ook: Jonge vrouw overleden na aanrijding met tractor

Lily fietste op 5 juni 2015 met twee vrienden over het dijkweggetje toen het misging. De tractor raakte haar, ze kwam ten val en belandde onder de met gras beladen aanhanger. Ze overleed vrijwel direct.

Ruim twee jaar later staat verdachte L. niet alles meer even helder voor ogen, iets dat de in rechtszaal aanwezige moeder van de overleden Lily niet gelooft. Het leidde tot de nodige frustratie. "Waarom martelt hij ons?", vroeg Lily's moeder zich hardop af. Opvallend is dat de moeders van slachtoffer Lily en verdachte L. volgens L.'s advocaat sinds het ongeluk bevriend zijn geraakt. "Ze sturen elkaar zelfs verjaardagskaartjes."

'Alleen verliezers'
Het OM benadrukte dat er in deze zaak alleen maar verliezers zijn, wat niet betekent dat er geen verantwoording hoeft te worden afgelegd. Door met de 2,75 meter brede tractorcombinatie op een tweerichtingsweg van 3,25 meter breed te rijden, maakt L. het voor overige verkeer - zelfs voor fietsers - onmogelijk te passeren, zo redeneert het OM. Bovendien zou hij te hard hebben gereden, iets dat hem zwaar wordt aangerekend omdat hij de verkeerssituatie kende. 

Waar de officier van justitie een duidelijk verband ziet tussen de snelheid van de tractor en het ongeluk, was het dodelijk ongeluk volgens L.'s advocaat niet per se een gevolg van zijn snelheid. Omdat L. volgens zijn advocaat al voldoende zou zijn gestraft door te moeten leven met het feit dat hij een vrouw heeft doodgereden, pleitte de raadsman voor een veroordeling zonder strafoplegging.  

Oprit
Nadat de officer zijn eis van 240 uur werkstraf had uitgesproken, kreeg L. het laatste woord. Hij vertelde de rechter dat hij dacht te hebben gezien dat de drie fietsters een oprit opreden. "Zodat ik er langskon." De uitspraak volgt over twee weken. 

Foto: HFV/Ron Swart