Ga naar Content

De droom van elke treinliefhebber: oudste locomotief maakt ritje in Medemblik

HOORN / MEDEMBLIK De oudste nog rijdende locomotief van Nederland heeft vandaag voor het eerst een ritje gemaakt op de spoorlijn van het Stoomtrammuseum tussen Hoorn en Medemblik. Na een restauratieperiode van tien jaar is het gelukt om de 130 jaar oude locomotief weer rijdend op stoom te krijgen.

Een maand geleden werd de locomotief al op de rails gezet. Toen waren alleen eregasten welkom, maar vandaag kon het publiek getuige zijn van het eerste echte ritje. En dan trok ook bezoekers van buiten de provincie. "Het is een juweel geworden, dus bij de eerste officiële rit wilde ik aanwezig zijn", zegt een man uit Duiven (Gelderland).

Lees ook: Oudste nog rijdende locomotief weer op de rails in Hoorn

Vincent van Baar, de machinist van dienst, is heel blij dat de locomotief eindelijk voor het publiek kan rijden. "Het is heel bijzonder, we zijn tien jaar bezig geweest met de restauratie van deze locomotief en dan is het geweldig om de allereerste rit te mogen rijden."

Ritje gemist
Mensen die het eerste ritje gemist hebben, hoeven niet te treuren. Ze kunnen wekelijks op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag meereizen van en naar Medemblik met de NS 6513 uit 1887.

Foto: NH / Maarten Edelenbosch