Ga naar Content

Toffe beelden: Haarlemse waaghals zoekt altijd nieuwe 'thrill'

Ook wel eens geoefend met het inhouden van je adem, op vakantie in het zwembad? Sommige mensen gaan een stapje verder, zoals Hans Lieben uit Haarlem.

"Ik zwom altijd in grotten en dook zonder zuurstof heel diep onder water." Onschuldig, dacht de 34-jarige Haarlemmer. Maar niets bleek minder waar.

Zie ook: Zie ook: Droomkasteel of horrorpaleis?

Hans besloot om in Bonaire een freedive-cursus te gaan volgen, waarbij hij leert om zonder persluchtfles minutenlang onderwater te zwemmen. "Tijdens de eerste les kreeg ik meteen te horen dat ik het altijd verkeerd heb gedaan." 

Gevaren
Leraar Carlos heeft meerdere wereldrecords op zijn naam heeft staan en zwemt met gemak naar 100 meter diepte. Van hem leert Hans de juiste ontspannings- en ademhalingsoefeningen. 

Video #168443

Een van de gevaren van het freediven is de kans om bewusteloos te raken. Freedivers komen op enorme dieptes waar een gigantische druk heerst waardoor de de longen krimpen en later weer uitzetten als de duiker weer omhoog komt. Hierdoor kan een 'black-out' optreden. In 2015 kwam de Russische wereldkampioene Natalia Molchanova na haar duik nooit meer boven. 

Zie ook: In de camper met Hans en Marjan: "Bier moet er wezen"

Nieuwsgierig?
In aflevering #2 van het reisprogramma NH De Wereld Rond gaat Eline Boshuizen weer met Hans op pad. Naast het freediven, gaan ze ook snorkelen bij '1000 Steps' en rijden ze door het prachtige landschap bij het Gotomeer. 

Op zaterdag 5 augustus wordt het uitgezonden op tv om 18.15 uur, 20.35 uur en 22.15 uur. 

Foto: NH / Eline Boshuizen