Ga naar Content
Noord-Holland

Enkhuizer kankerpatiënt doneert postuum duizenden euro's aan Stichting Haarwensen

29 juli 2017, 00.15 uur · Aangepast 29 juli 2017, 02.02 uur
Door: · Foto: Ina Tol

ENKHUIZEN Toen Enkhuizer kankerpatiënt Jacco Tol op 20 juni jl. hoorde dat hij was uitbehandeld, besloot hij zijn eigen uitvaart te regisseren. In zijn overlijdensadvertentie verzocht hij aanwezigen geen bloemen mee te nemen, maar een bedrag doneren aan de Stichting Haarwensen. Met de opbrengst kunnen twee pruiken voor jonge kankerpatiënten worden gemaakt.

Inspiratie voor zijn daad vond Jacco in het AMC, vertelt zijn moeder Ina tegen NH Nieuws. "Omdat hij daar op een kamer met oude mensen lag, besloot een medewerker een rondje met hem door het ziekenhuis te maken." Op de bovenste etage, in het Emma Kinderziekenhuis, kwam hij veel kankerpatiëntjes tegen. "Ik ben ziek, maar heb wel een mooi leven gehad", citeert zijn moeder hem. "Voor die kinderen is het helemaal erg."

Voordat hij in oktober vorig jaar aan zijn chemokuur begon, besloot hij zijn bos krullen af te knippen en die aan de kapsalon op de begane grond van het AMC te doneren. "De eigenaresse van die kapsalon bleek de voorzitter van de Stichting Haarwensen te zijn", vertelt Ina. Jacco en zijn moeder horen dat de stichting regelmatig haar gedoneerd krijgt, maar dat er vaak niet genoeg geld is om de pruiken te laten maken. 

Toch uitzaaiingen
Nadat hij in maart nog een hoofdrol in een campagne van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) had vervuld, ging hij snel achteruit. "Op 20 juni is hij voor het laatst in het AMC geweest. Uit de scan bleek dat hij ondanks de chemo toch veel uitzaaiingen had. Ze konden niets meer voor hem doen. Hij was uitbehandeld en werd overgedragen aan de huisarts." 

Lees ook: Enkhuizer (29) gezicht van nieuwe KWF-campagne: "Ik wil gewoon weer meedoen"

"Zo, nu kunnen we over de uitvaart hebben", herhaalt Ina Jacco's woorden bij thuiskomst. "Ik wil geen bloemen, maar geld om een pruik te laten maken", sprak hij zijn wens uit. Omdat er bij KWF en KIKA al veel geld binnenkomt, vraagt hij zijn familie om het opgehaalde geld na de uitvaart te doneren aan de Stichting Haarwensen.

Massaal gedoneerd
Op 30 juni, tien dagen later, overlijdt Jacco thuis op 29-jarige leeftijd. Zijn familie, vrienden en kennissen geven gehoor aan zijn oproep en doneren massaal. "Twee dagen na zijn crematie hebben we 3.320 euro overgemaakt", vertelt Ina. "Daar waren ze heel blij mee." Dat benadrukt de stichting met een brief, die eerder deze week bij de familie Tol op de deurmat viel. 

"Dat hij niet omringd wilde zijn met bloemen, maar liever een ander hielp, getuigt van een heel mooi karakter", schrijft de stichting in de brief. "We zullen de donatie met gemengde gevoelens besteden. We gaan ons tot het uiterste inspannen om iemand een prachtig haarwerk, gemaakt van Jacco zijn haar, te schenken. Anderzijds zullen we niet vergeten welk verdriet er achter deze donatie schuilt."