Ga naar Content
Noord-Holland

Staatssecretaris Dekker moet toch betalen voor nieuwe islamitische school

26 juli 2017, 13.04 uur · Aangepast 26 juli 2017, 15.48 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs moet een islamitische middelbare school in Amsterdam toch gaan bekostigen. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald.

Dat betekent dat de Stichting Islamitisch Onderwijs (ISO) nu toch een school met mavo, havo en vwo mag beginnen. De staatssecretaris van Onderwijs en de gemeente Amsterdam hebben jarenlang geprobeerd om de school tegen te houden. Ze waren bang dat het onderwijs van de Stichting Islamitisch Onderwijs (ISO) er voor zou zorgen dat de leerlingen zich van de maatschappij zouden afkeren. 

Lees ook: Ministerie weigert geld te geven voor moslimschool in Amsterdam

Een bestuurslid van SIO plaatste in 2014 berichten op Facebook waarin hij zijn sympathie voor de terreurgroep Islamitische Staat betuigde. Die moest daarom vertrekken maar gemeente en staatssecretaris vonden dat de rest van het bestuur vervolgens te weinig afstand nam van zijn uitspraken. Dekker wilde daarom dat de school van de stichting er niet zou komen.

Lees ook: Islamitische school: "Pathologische leugenaar Sander Dekker kan de boom in"

Een andere reden voor het besluit van Dekker was de slechte score van een andere school van de stichting. Dat Islamitisch College Amsterdam (ICA) werd vanwege de slechte kwaliteit gesloten. 

Lees ook: 'Islamitische school probeert leerlingen te trekken met gratis laptop'

Maar ISO ging in beroep en kreeg gelijk van de Raad van State. Dekker moet de stichting wel onderwijssubsidie toekennen. ISO had eerder al een voorschot genomen op die beslissing. In Amsterdamse moskeeën probeert de stichting al leerlingen te werven. Die worden e-bikes en laptops beloofd als ze zich op de nieuwe school inschrijven.