Ga naar Content
Noord-Holland

Treitervlogger moet excuus-vlog maken

24 juli 2017, 15.45 uur · Aangepast 24 juli 2017, 16.58 uur
Door: · Foto: Youtube

ZAANDAM Treitervlogger Ismail Ilgün wordt niet vervolgd, maar moet wel zijn excuses aanbieden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) zojuist bekendgemaakt.

Ilgün werd vorig jaar opgepakt. Het OM verwijt hem opruiing, belediging van het openbaar gezag en smaad in de wijk Poelenburg. Vorig jaar zaaide hij daar onrust door video's te maken waarin te zien was hoe hij en zijn vrienden overlast veroorzaakten en mensen intimideerden. Ook een raadslid en de politie kregen het zwaar te verduren.

Lees ook: Zaanse 'treitervloggers' dreigen in video met boksbeugel en stroomstootwapen

Tijdens een zitting vandaag gaf de 20-jarige vlogger volgens het OM aan zijn verantwoordelijkheid te nemen voor en spijt te hebben van zijn gedrag. Het OM is daar blij mee, maar wil dat de vlogger dat ook aan de mensen die hij heeft gekwetst, laat zien. Daarom moet Ilgün onder meer een excuus-vlog maken voor de bewoners van Poelenburg en de politie. De vlogger heeft tot september de tijd om aan de voorwaarden te voldoen. Is dat het geval, dan zal het OM de zaak tegen hem sluiten.

Lees ook: Zaanse 'treitervlogger' gaat op zoek naar positiviteit in de wijk

Spijt
Het OM kwam tot deze oplossing omdat Ilgün zijn leven het afgelopen jaar zichtbaar heeft gebeterd. Hij is niet teruggevallen in strafbaar gedrag, heeft publiekelijk spijt betuigd en is zelfs op eigen initiatief in gesprek gegaan met de wijkagent.

Lees ook: 'Treitervlogger' Ismail Ilgün tekent contract bij platenlabel

Ilgün werkt inmiddels voor het AD. Dat vindt het OM een positieve ontwikkeling, die benadrukt mag worden. Daarbij speelt ook mee dat hij niet degene is die destijds zelf geweld heeft gepleegd en wapens heeft getoond. 

Lees ook: Geïntimideerd raadslid Juliëtte Rot beraadt zich op gesprek met treitervlogger