Ga naar Content

Geen voorzieningen meer in het dorp? In Westwoud doen de ouderen het zelf

WESTWOUD In veel Noord-Hollandse dorpen is het aantal voorzieningen de laatste jaren flink teruggelopen. Voor ouderen is dat een groot probleem. Zonder supermarkt, kapper of postkantoor op rollatorafstand lijkt een verhuizing de enige oplossing. Niet in Westwoud, want daar hebben ze er iets op gevonden.

"Je had hier een slager, twee bakkers en er was zelfs een rijdende winkelwagen. Maar dat is allemaal weg", vertelt Rie Thoma. Rie is een van de vrijwilligers van 't Winkeltje. "Dankzij Het Winkeltje kunnen ouderen in het dorp nu toch de belangrijkste boodschappen doen." 

Het winkeltje is onderdeel van het seniorencentrum Seniores Priores. Het centrum werd 12 jaar geleden opgericht door Jos Veldhuis. "Jos kwam toen op het idee om de bibliotheek om te turnen tot een seniorencentrum", vertelt bestuurslid Piet Braas. "En met z'n allen hebben we het van de grond gekregen."

310 leden
Inmiddels bestaat het centrum al meer dan 12 jaar en is het een groot succes. De vereniging telt 310 leden, van wie er meer dan 100 ook vrijwilliger zijn.

"Iedereen werkt mee. Er zijn schoonmaakster, koks en mensen voor de winkel. Er zijn mensen die het koersballen leiden, mensen die het biljarten en kaarten leiden en noem maar op", vertelt Piet Braas trots.

Klik hier voor de volledige documentaire Beter oud worden in Noord-Holland.