Ga naar Content

Uitgeprocedeerde asielzoekers blijven in Wormer

WORMERLAND De gemeente Wormerland had al een taxi besteld voor de zes Iraniërs die vannacht in een tentje voor de Maria Magdalena kerk sliepen. Het idee van loco-burgemeester Frans Saelman was dat de zes zo snel mogelijk naar Amsterdam konden gaan om zich daar in te schrijven voor de bed-bad-broodregeling. Maar ze weigerden in te stappen.

Gisteravond werden zes uitgeprocedeerde asielzoekers uit de pastorie van de kerk gezet. De reden was een huurachterstand van 2.000 euro van stichting Ali Jan.

De stichting huurde de pastorie al sinds 2011. Lange tijd werden er minderjarige asielzoekers gevestigd. Omdat daar een subsidie voor was, werden de rekeningen altijd op tijd betaald.

Lees ook: Uit kerk gezette vluchtelingen slapen op straat

Sinds een jaar wordt de ruimte bewoond door uitgeprocedeerde meerderjarige asielzoekers. Voor deze groep kreeg de stichting geen geld en daardoor bouwde de huur zich op.

De penningmeester van de kerk, Cor Bijvoet, zegt niet te weten dat er al minstens zeven maanden uitgeprocedeerde Iraniërs in de pastorie zitten. "Het mag ook helemaal niet van de wet", laat hij weten aan NH Nieuws. Volgens hem gelden er onder meer veel strengere eisen als je aan meerderjarige asielzoekers onderdak wilt bieden.

Foto: NH Nieuws / Mischa Korzec