Ga naar Content

Nabestaanden blij met mogelijk hogere straffen voor roekeloos rijden

ALKMAAR De vader van de 21-jarige Yannick, die vorig jaar op Texel werd doodgereden door een whatsappende vrouw, is blij dat minister Blok plannen heeft om roekeloos rijgedrag zwaarder te bestraffen. "Het is onverteerbaar dat ze zich het ongeluk niet kan herinneren", aldus Frank Frijns.

De verdachte van het ongeluk stond vandaag terecht en hoorde een half jaar celstraf tegen zich eisen. De vrouw zat achter het stuur van haar auto te whatsappen en zag Yannick en een andere fietser over het hoofd. Yannick overleefde de klap niet. De vrouw zegt zich niets van het ongeluk te herinneren. 

Onverteerbaar
Yannicks ouders waren bij de zitting aanwezig. "Op het cruciale moment was haar aandacht niet op de weg, maar was ze met haar telefoon bezig. Ze heeft de kinderen niet gezien en is zonder te remmen vol op ze in gereden. Dat ze zich dat niet kan herinneren, vind ik onverteerbaar", vertelt Yannicks vaders Frank Frijns aan NH Nieuws. 

Lees ook: Fietsster (21) overleden na aanrijding op Texel

De dood van Yannick is maar een van de vele voorbeelden van ongelukken die door roekeloos rijgedrag zijn veroorzaakt. Zo kwam in 2014 in Amsterdam iemand om het leven toen een 25-jarige joyrider veel te hard rondscheurde en een ongeluk veroorzaakte. De verdachte kreeg vandaag een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf. Vorig jaar kwam de 19-jarige Fleur in Loosdrecht om het leven, toen een man met 150 kilometer per uur op haar auto botste. De rechtszaak loopt nog.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie maakte vandaag bekend dat er een wetsvoorstel in de maak is waarmee daders van ernstige verkeersdelicten zoals rijden onder invloed en doorrijden na een ongeval, harder aangepakt kunnen worden. Als het aan de minister ligt, wordt de strafmaat verhoogd.

Zes jaar cel
Bij ernstig letsel zou volgens de minister drie jaar straf opgelegd moeten kunnen worden, bij dodelijke afloop zes jaar. Nu is een van de strengste straffen nog inname van het rijbewijs, maar dat maakt op de echte verkeershufters geen indruk, vindt ook verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. 

Frank hoopt dat er iets gaat veranderen door de plannen van minister Blok. "Hopelijk werkt dit mee aan de bewustwording dat gebruik van telefoons in het verkeer absoluut not done is. Het is goed dat de minister dit aankaart en we hopen ook dat hij de regelgeving hierover aanpast."

Peiling
NH Peilt zocht vandaag uit hoe Noord-Hollanders denken over de plannen van de minister. Zo'n 65 procent van de ondervraagden denkt dat het een goed idee is om de straffen te verzwaren. 35 procent denkt dat het weinig zal veranderen. "Het zal weinig indruk maken zolang de handhaving niet deugt", zegt iemand. 

Lees ook: NH Peilt: zwaardere straffen voor verkeershufters

Foto: Shutterstock