Ga naar Content
Noord-Holland

Politie rolt criminele handelsplaats op en start onderzoek naar duizenden klanten

20 juli 2017, 18.26 uur · Aangepast 20 juli 2017, 19.19 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND De politie en het Openbaar Ministerie hebben in een groot internationaal onderzoek een van de grootste illegale marktplaatsen op internet ontmanteld, overgenomen en offline gehaald. Het gaat om Hansa Market. Op die site werd naast drugs gehandeld in juwelen en nagemaakte spullen.

De politie kreeg vorige maand het beheer van de site in handen. Dat lukte nadat twee van de eigenaren van Hansa Market in Duitsland waren aangehouden.

Terwijl de politie de site beheerde, kon Hansa Market gewoon worden bezocht door kopers en verkopers. Zij zagen niet dat iemand anders de site onderhield.

Onderscheppen
De politie kon gebruikersnamen en wachtwoorden van kopers en verkopers onderscheppen. Sinds de overname van het beheer van Hansa Market zijn meer dan 50.000 transacties gedaan. Er werd vooral gehandeld in soft- en harddrugs.

Zo'n 10.000 buitenlandse adressen van kopers op Hansa Marker zijn doorgegeven aan Europol. Ook zijn meer dan 500 Nederlandse afleveradressen gemeld bij post- en koeriersbedrijven met de bedoeling de leveringen tegen te houden.

"Nederland heeft grote verkopers en die mensen kunnen zich de komende tijd zorgen maken", zei landelijk cyberofficier Martijn Engberts van het Openbaar Ministerie op een persconferentie.