Ga naar Content
Noord-Holland

Sieb (21) zat in trein die busje ramde: "Ik werd in mijn stoel gedrukt"

20 juli 2017, 19.45 uur · Aangepast 20 juli 2017, 19.57 uur
Door: · Foto: Sieb Zwart

HEILOO De 21-jarige Sieb uit Groet zat in de trein van Alkmaar naar Uitgeest toen de machinist plotseling hard moest remmen. De trein bleek tegen een overstekend bestelbusje te zijn gebotst en kwam honderden meters verder tot stilstand.

Sieb was onderweg naar Artis, toen de trein plotseling vaart minderde. "Ik zag ineens rook langs de trein komen en iets wits langs vliegen. Toen ging de trein vol op de rem en bleek dat we een aanrijding hadden gehad", vertelt hij aan NH Nieuws. 

Dreun
Op het moment van het ongeluk zaten er zo'n dertig mensen in de trein, schat hij. Zelf zat hij in de achterste coupé, dus van de botsing zelf heeft hij weinig gemerkt. "Ik zat met mijn rug richting de voorkant en werd tijdens het remmen in mijn stoel gedrukt. Voorin was het wel duidelijk voelbaar, hoorde ik later. Daar hebben mensen wel een dreun gevoeld. Er zou ook iemand bij iemand anders op schoot zijn beland." 

Lees ook: Drie gewonden bij botsing trein en bestelbus in Heiloo

Toen de trein tot stilstand was gekomen, bleef het rustig in de trein. "Ik heb een rondje gelopen op zoek naar iemand die ik kon spreken. Er was geen paniek in de trein."

Anderhalf uur wachten
In Artis is Sieb niet meer aangekomen. Anderhalf uur na het ongeluk mochten alle passagiers pas de trein verlaten en werden ze met bussen verder vervoerd. "Via een trapje konden we uitstappen en daarna zijn we langs de bosjes langs het spoor naar de overgang gelopen. Daar werden we opgewacht door bussen." Sieb is toen naar maar naar huis gegaan. 

Lees ook: Omwonenden horen hoe trein op bestelbus botst: "Het was een superknal"

Bij het ongeluk raakten drie mensen gewond. Twee van hen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Het treinverkeer tussen Alkmaar en Uitgeest raakte ontregeld. Het is niet bekend wanneer de treinen weer volgens dienstregeling rijden.