Ga naar Content

Van kantoor-Purmerender tot kasteeleigenaar in Pouzauges

Je leven in je vertrouwde woonplaats voorgoed vaarwel zeggen om een kasteel te gaan runnen in Frankrijk. Voor sommigen klinkt het als een ware nachtmerrie, maar voor Ruud en Nathalie uit Purmerend is het een droom die uitkomt.

Door Eline Boshuizen 

"We wonen in een prachtige omgeving en hebben hier eigenlijk alles, maar toch bleef het kriebelen", vertelt Nathalie Kuiper in de eerste aflevering van het reisprogramma NH De Wereld Rond. Samen met haar man Ruud en twee kinderen vertrekken ze vanuit de Beemster naar het zonnige Pouzauges.

Kasteelbeheerders
Nathalie is Française en kwam op haar 18e naar Nederland om te studeren. Al snel leerde zij de Noord-Hollandse Ruud kennen en vanaf dat moment waren ze onafscheidelijk. Ruud kwam al heel zijn leven met zijn familie in Frankrijk en ook samen hebben ze 'La Douce France' ontdekt. "En dit voelt nu als een pagina die omslaat, het was altijd al een droom van ons. Dáár vinden we alles wat we willen: vrijheid, de omgang met mensen, gastvrijheid, natuur."

Het kasteel dat ze gaan beheren en willen runnen als bed&breakfast staat in Pouzauges, in de Vendee-streek. De Nederlandse eigenaar kocht het kasteel in 1994 en renoveerde het toen compleet gerenoveerd. Inmiddels heeft het verschillende beheerders gehad, maar nu wordt het stokje overgedragen aan Ruud en Nathalie. 

Achterstallig onderhoud
"De afgelopen vier jaar heeft het kasteel leeggestaan. Het is niet gestookt en daarom zal het een flinke onderhoudsbeurt kunnen gebruiken", vertelt Ruud. "Schimmel, houtrot. Maar dat komt natuurlijk gewoon goed, dat hoort erbij."

Het stelt kent de horrorverhalen en weet wat er mis kan gaan. "Maar daar gaan we voorlopig niet vanuit", zegt Nathalie optimistisch. Een ding is zeker: hun leven zal - zonder kantoorbaan - compleet anders worden. 

Aflevering 1
Eline Boshuizen volgt 'De Kuipertjes' deze zomer van Purmerend naar Pouzauges. In de eerste aflevering van het programma, op zaterdag 29 juli, zien we hoe zij hun leven voorgoed achter zich laten. Meerdere keren gaat Eline deze zomer langs om te kijken hoe het er voor staat. Wat komen ze allemaal tegen in het oude kasteel? Hoe zal het ze vergaan? 

NH De Wereld Rond is vanaf zaterdag 29 juli om 18:15, 20:15 en 22:15 te zien op tv, of kijk eerder via deze pagina. Volg de avonturen van Eline via Instagram

Bekijk hier de eerste beelden:

Video #167894
Foto: NH/Eline Boshuizen