Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: Koffers mee in het vliegtuig steeds duurder

19 juli 2017, 11.25 uur · Aangepast 19 juli 2017, 19.27 uur
Door: · Foto:

De kosten voor het inchecken van ruimbagage zijn in de afgelopen drie jaar verdubbeld. Veel vliegtuigmaatschappijen hanteren variabele tarieven, waardoor het er voor reizigers niet duidelijker op wordt.

Enorme prijsverschillen
'De prijsverschillen voor het inchecken van koffers zijn enorm en de tarieven worden steeds ondoorzichtiger', zegt Eelko van Drongelen van de reiswebsite Weflycheap.nl. De website onderzocht de tarieven van een dertigtal luchtvaartmaatschappijen die vanaf Schiphol naar Europese en verre vakantielanden vliegen.

Blauw betalen
De prijzen voor het meenemen van een koffer op Europese vliegreizen lopen sterk uiteen. TUIfly en Corendon zijn binnen Europa het goedkoopste met 15 en 17 euro voor een koffer enkele reis. Dat is wel twee keer zoveel als in 2015.

Gratis ruimbagage
Er zijn ook nog altijd maatschappijen zijn die de ruimbagage gratis meenemen, zoals Turkish Airlines en Icelandair. Het duurste zijn Wow Air en Ryanair, waar je tot wel 60 euro voor een enkeltje per koffer betaalt.

Variabele tarieven
Sommige luchtvaartmaatschappijen hanteren variabele bagagetarieven. De prijs voor het inchecken van een koffer is dan afhankelijk van de bestemming en de dag waarop je vliegt. 'Hoe verder en populairder hoe duurder', aldus van Drongelen.

Overgewicht
Op de meeste intercontintentale vluchten mag nog gratis ruimbagage meegenomen worden, maar pas daar wel op dat de koffer niet te zwaar is. Bij een vlucht van Amsterdam naar Dubai betaal je bijvoorbeeld bij luchtvaartmaatschappij Emirates 158 euro per 5kg overgewicht. De kosten voor het bijboeken van een extra koffer kunnen oplopen tot wel 150 euro.

Online goedkoper
Om de bagagekosten nog een beetje te drukken kan het lonen om de koffers vooraf zelf online in te checken. Wie pas op het vliegveld zijn koffers incheckt betaalt daar nog meer voor.

Wat vind jij?
Wordt het meenemen van koffers in het vliegtuig te duur of zijn gewoon de tickets te goedkoop? Prop jij alles in je handbagage om niets bij te hoeven betalen? We horen het graag van je!

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. 

Via de Facebookpagina van NH Nieuws zijn nog veel meer reacties op NH Peilt te zien.