Spookraadslid ontvangt duizenden euro's maar komt nooit opdagen

HILVERSUM - Hij krijgt maandelijks 1.460,84 euro raadsvergoeding en 167,65 euro onkostenvergoeding. Het Hilversumse gemeenteraadslid Fatih Demirkan was in ruil daarvoor vorig jaar slechts twee keer in de raad aanwezig. En er is bijna niks aan te doen.

Hilversums raadsgriffier Paul van Ruitenbeek doet vandaag in De Gooi- en Eemlander een boekje open over de misstanden die dit soort raadsleden begaan en tegen wie het vechten tegen de bierkaai is. "We hebben onderzocht of je raadsleden kan betalen voor hun aanwezigheid, maar dat is veel gedoe voor weinig resultaat", vertelt hij.

Fatih Demirkan scheidde zich eind vorig jaar af van zijn oude partij D66 en nam een zetel met zich mee. Sindsdien gedraagt hij zich geenszins zoals zijn functie als fractieleider betaamt. Sinds september 2016 is hij slechts één keer komen opdagen, in mei, op aandringen van zijn oude partij, om zijn stem uit te brengen over een bootjesplan van de gemeente.

Maanden in het buitenland
Maandenlang zat Demirkan volgens eigen zeggen 'voor een taalcursus in het buitenland'. Dit is geen verrassing voor Annemarie den Daas, fractieleider van D66. Tijdens zijn periode voor die partij kreeg hij ook vrijaf voor studie en sindsdien kwam hij bijna nooit meer opdagen. "Op het laatst meldde hij zich zelfs niet meer af", aldus den Daas.

Als zelfstandige fractie sprokkelde Demirkan tot nu toe een kleine 21.000 euro bij elkaar. Daarin is zijn ziektekostenvergoeding nog niet eens meegerekend. Meerdere collega-raadsleden ergeren zich mateloos. "Door hem verliezen mensen het vertrouwen in de politiek", vinden ze.

Aanpakken
Volgens Paul van Ruitenbeek is het echter niet de moeite om het spookraadslid aan te pakken. Dan zou onder andere de verordening moeten worden aangepast en zou men voor alle raadsleden aanwezigheid moeten bijhouden. "Dan is het nog zo dat maar 20 procent van de raadsvergoeding op basis van aanwezigheid kan worden betaald. 80 procent blijven we dan alsnog doorbetalen", aldus van Ruitenbeek.

Meer over dit onderwerp:
Het Gooi
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws