Ga naar Content
Noord-Holland

Gemeentes op zoek naar grote zak geld voor duurdere afslag A9 bij Heiloo

14 juli 2017, 16.00 uur · Aangepast 14 juli 2017, 18.11 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

HEILOO De gemeenten Heiloo en Castricum moeten hard op zoek naar geld voor de duurder uitgevallen afslag A9 bij Heiloo. Maandag besloot de provincie de helft van het tekort van drie miljoen bij te passen. De rest is voor rekening van de gemeentes Alkmaar, Castricum en Heiloo.

Uit een rondgang langs de drie gemeenten door NH Nieuws komt naar voren dat Heiloo en Castricum geen reserves hebben om tegenvallers van het project Afslag A9 op te vangen. Alleen Alkmaar lijkt een buffer te hebben ingecalculeerd.

Lees ook: Heiloo krijgt aansluiting op A9

Sinds 1962 wordt er al gesproken over een aansluiting op de snelweg A9 ter hoogte van Heiloo. Eind 2015 is de knoop doorgehakt: de afslag komt er. Het project zou maximaal 34 miljoen euro gaan kosten en wordt betaald door de provincie Noord-Holland, Heiloo, Castricum en Alkmaar. Door de afslag zou de verkeersdruk en doorstroom in Heiloo en de bereikbaarheid van bedrijventerreinen verbeteren.

3 miljoen euro duurder
Begin dit jaar werd duidelijk dat er tegenvallers zijn. Zo zijn onder andere de grondprijzen gestegen (er moeten grondeigenaren worden uitgekocht, red.) en valt het verleggen van leidingen en kabels duurder uit. Hierdoor wordt de afslag drie miljoen euro duurder.

Afgelopen maandag besloot Provinciale Staten in een tumulteuze vergadering de helft van de tegenvaller voor haar rekening te nemen. De andere helft is voor de gemeenten. Die hebben tot op heden nog geen overeenkomst bereikt over wie welk deel van de anderhalf miljoen gaat ophoesten. Daarover zijn de gemeenten met elkaar in overleg.

Lees ook: Wel of geen A9-afslag voor Heiloo?

Een voorlichter van de gemeente Alkmaar laat weten dat ze hun aandeel en eventuele meerkosten betalen uit de grondexploitatie van bedrijventerrein Boekelermeer. Dat is in 2003 door de raad besloten. Van de drie gemeenten draagt Alkmaar tot op heden 45 procent van de kosten. Ze gaan er vooralsnog vanuit dat dat percentage zo blijft. Dat zou voor Alkmaar 675.000 euro betekenen.

Geen geld
Heiloo en Castricum moeten op zoek naar geld. Op basis van de eerdere verdeelsleutel zou Heiloo 600.000 euro moeten betalen (40 procent) en Castricum 225.000 euro (15 procent). Het gemeentebestuur van Castricum heeft in een brief aan de raad laten weten geen geld te hebben voor de tegenvaller. In oktober wordt een voorstel voor een mogelijke extra bijdrage met de raad besproken.

Ook Heiloo heeft de tonnen niet voorradig. Het college van B&W werkt aan een raadsvoorstel over de financiële consequenties van de afslag A9 en gaat dat in september bespreken met de raad.

Tunnel
Het blijft overigens niet bij een tekort van drie miljoen: de financiering van een voetgangerstunnel bij de Golfbaan Heiloo is niet in de begroting opgenomen. Wat die gaat kosten en wie wat betaalt, is nog niet duidelijk.

De aanleg van de veelbesproken afslag heeft inmiddels vertraging opgelopen. Eerder werd 2019 gezegd. De ingebruikname staat nu voor november 2020 gepland.

<pstyle="position:relative;height:0;padding-bottom:56.25%">