Ga naar Content
Noord-Holland

Strijd om titel beste schapendrijver echt begonnen: "Als alles samenkomt, is het magic"

13 juli 2017, 13.21 uur
Door: · Foto: NH

HOOGWOUD Het WK Schapendrijven in Hoogwoud werd gisteren al feestelijk geopend, maar vandaag gaan de wedstrijden ook daadwerkelijk van start.

"Het weer is geweldig en de spanning hangt al om de velden", zegt Erik Groot tegen NH. Groot is zelf een bekend schapendrijver en wist het evenement voor het eerst buiten Groot-Brittanië te organiseren. Niet zonder succes. "Er staan al veel mensen te kijken en ze blijven binnenstromen", vertelt Groot.

Lees ook: Bijna 250 deelnemers bij opening WK Schapendrijven in Hoogwoud

Voor het publiek is het een uniek spektakel, voor de schapendrijvers is het een moment van groot belang. "Mensen zijn jaren aan het trainen met hun hond en zijn daarop geselecteerd in hun vaderland", legt de organisator uit. "Dan hebben ze een kwartier de tijd om het beste van het beste te laten zien. Dat geeft wel een beetje spanning natuurlijk."

Lees ook: Schapen voor WK schapendrijven zijn 'topatleten'

De 243 deelnemers uit dertig verschillende landen moeten allemaal zien door te dringen tot de laatste zestien, die het komende zondag in de finale tegen elkaar opnemen. 

Met Serge van der Zweep heeft Nederland een geduchte kanshebber in huis. De Nederlands kampioen werd al eens tweede op een WK. "Maar het is wel het moment van de dag", waarschuwt Erik Groot. "Er starten negentien Nederlandse combinaties. Het zou makkelijk kunnen dat er opeens een ander komt bovendrijven."

Magic
Die onzekerheid maakt het schapendrijven voor Groot zo mooi. "Je krijgt vijf schapen waar je nog nooit mee gewerkt hebt. Je hoopt maar dat alles samenvalt en als dat zo is ja dan is het magic!"