Ga naar Content

Voorlopige uitslag referendum Haarlem vanavond al bekend

HAARLEM Na lang wachten mogen de inwoners van Haarlem vandaag naar de stembus voor het parkeerreferendum. De gemeente streeft ernaar de voorlopige uitslag nog vanavond bekend te maken via burgemeester Jos Wienen.

De definitieve uitslag wordt vastgesteld op vrijdag 21 juli. Dan gaat de gemeenteraad bespreken wat zij met de uitkomsten doet.

Gemeenteraad bepaalt
De uitslag is geldig wanneer minimaal dertig procent van de stemgerechtigden voor, tegen of blanco is komen stemmen. De gemeenteraad neemt de uitslag van het referendum mee als advies. Ze hakt daarna zelf de knoop door over de parkeerplannen.

Lees ook: Aanvrager parkeerreferendum in Haarlem: "Gemeente werkt tegen mij"

Alle Haarlemmers van 16 jaar en ouder hebben een stempas ontvangen en zijn uitgenodigd met rood potlood hun voorkeur aan te komen geven in de gebruikelijke stembureaus. Zij kunnen in het referendum voor of tegen een pakket van negentien parkeermaatregelen stemmen. 

Op deze site van de gemeente Haarlem staat het zogeheten moderniseren van het parkeren in Haarlem uitgelegd.

Tegenstanders
Tegenstanders hebben het referendum aangevraagd, het eerste stadsreferendum in ieder geval sinds decennia in Haarlem. Zij haalden 12.000 handtekeningen op en voldeden daarmee ruimschoots aan de vereiste steunbetuigingen. De tegenstanders willen hun bezoekersschijf niet kwijt, willen geen parkeermeters in vergunninggebieden en zijn bang dat de hele stad straks vergunninggebied wordt.

De voorstanders willen meer verlichting van de parkeerdruk in het centrum. Bovendien zou Haarlem meer parkeerinkomsten in de gemeentekas kunnen stoppen in plaats van dat het naar het Rijk gaat.

Foto: NH