Ga naar Content

Reddingsbrigade: kijk uit met zwemmen in open water zonder toezicht

CASTRICUM Reddingsbrigade Nederland wil nogmaals waarschuwen voor zwemmen in open water wanneer er geen toezicht is. Er gebeuren te veel ongelukken, de afgelopen week nog meerdere met dodelijke afloop.

Het meisje dat dit weekeinde overleed in de Sloterplas in Amsterdam, de 19-jarige jongen die een zwemtocht op de Toolenburgerplas in Hoofddorp niet overleefde, de 5-jarige jongen die een paar geleden bij IJburg in het water om het leven kwam: het gaat te vaak fout. Zwemmers zouden moeten uitkijken wanneer er geen toezicht, meent de Reddingsbrigade.

Lees ook: 72-jarige zwemmer op strand gereanimeerd en overleden

Bas Heijselaar werkt bij de Reddingsbrigade en onderschrijft dit: "Mensen, ga nou toch eens zwemmen op plekken waar toezicht is. Voor u een stuk veiliger en voor ons makkelijker om in actie te komen."

De afgelopen week kwam de Reddingsbrigade 335 keer in actie. Dertien keer ging het om reddingen in een levensbedreigende situatie van zwemmers die in de problemen waren gekomen. Bij Texel en bij Castricum kwamen zwemmers om het leven. En dat alleen afgelopen week al. Heijselaar: "Mensen denken tegenwoordig dat ze allemaal kunnen zwemmen. Dat is zeker niet het geval, ook al heb je je zwemdiploma's."

Lees ook: Castricumse drenkeling (79) overleden

De Reddingsbrigade heeft vijf tips voor mensen die de komende zomer het open water in willen. "Zwem alleen in water waar toezicht is. Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Ga tot aan je knieën in het water en niet verder wanneer je niet kunt zwemmen. Zwem nooit in de buurt van muien. Spring niet van bruggen, sluizen of andere bouwwerken."

Foto: NH