Ga naar Content

Oppositie stapt boos op na voorstel extra geld voor afslag A9 Heiloo

HAARLEM De voltallige oppositie is vandaag tijdens de Provinciale Statenvergadering de zaal uit gelopen. De partijen zijn boos omdat een voorstel om drie miljoen euro extra te investeren in de Afslag A9 bij Heiloo op het het laatste moment is aangepast. Volgens de oppositie is dat illegaal en ondemocratisch, waarna ze vertrokken uit de zaal.

De afslag A9 bij Heiloo zou de bereikbaarheid moeten verbeteren, al is er al jaren veel discussie over dit hete hangijzer of het wel echt nodig is. Het project zou in totaal 33 miljoen euro kosten, maar nu blijkt dat dit niet genoeg is.

Lees ook: Wel of geen A9-afslag voor Heiloo?

Volgens gedeputeerde Elisabeth Post kost het aankopen van grond en het verleggen van kabels meer dan eerder gedacht. En daardoor kwam er op het laatste moment een nieuwe voorstel van Gedeputeerde Staten om nog eens 3 miljoen euro extra uit te trekken voor het project. De provincie zou 1,5 miljoen euro bijdragen, de andere helft moet worden opgehoest door de betrokken gemeenten Heiloo, Castricum en Alkmaar.

Illegaal
Volgens de oppositie is deze plotselinge aanpassing van het voorstel illegaal en ondemocratisch. Pogingen om het van de agenda te krijgen strandden, waarna de voltallige oppositie opstapte. "Hier doen we niet aan mee", verwoordde GroenLinks statenlid Servaz van Berkum namens de oppositie.

Schrappen
Commissaris van de Koning Johan Remkes was niet te spreken over het opstappen. "Een meerderheid heeft besloten uw voorstel om het onderwerp te schrappen af te wijzen. Ik constateer dat de voltallige oppositie zich nu aan het debat onttrekt. Dat vind ik niet het meest sterke staaltje democratie om een understatement te gebruiken."

Ook verantwoordelijk gedeputeerde Elisabeth Post reageerde op het besluit van de oppositie. "Ik vind ook dat het niet de schoonheidsprijs verdient, daarvoor bied ik mijn excuses aan. En als het anders had gekund, had ik het ook anders gedaan. Maar het kan niet anders."

Na uitgebreid overleg bespraken de coalitiepartijen PvdA, VVD, CDA en D66 het voorstel alsnog. Uiteindelijk gingen die zonder tegenstemmen akkoord met het voorstel om extra geld vrij te maken. 

Foto: Maarten Edelenbosch / NH Nieuws