Ga naar Content

Feit of fabel? Een bliksemafleider beschermt je tegen blikseminslag

HILVERSUM Meerdere huizen in Noord-Holland gingen gisteren in vlammen op nadat de bliksem er insloeg. Hoe kan het dat ondanks een bliksemafleider de bliksem toch inslaat in lage, beschutte huizen? 

"Veel mensen denken dat ze op een lage plek veilig zijn, maar de bliksem kan vrijwel overal inslaan", vertelt meteoroloog Wilfred Janssen. Ook over de bliksemafleider bestaat een groot misverstand. "Het verkleint weliswaar het risico, maar sluit een inslag zeker niet uit."

Lees ook: Drie huizen in Naarden uitgebrand na blikseminslag, bewoners ternauwernood gered

Volgens de meteoroloog waren er gisteren ruim 200.000 "ontladingen" boven de Benelux. Zelf was de bliksemfanaat met zijn auto richting België getrokken om het natuurspektakel waar te nemen.

Berg
Janssen vertelt hoe de bliksems bestonden uit één krachtige lijn en opsplitsten in meerdere vertakkingen. "Je kunt het vergelijken met water dat van een berg afloopt. De vertakkingen zijn het minst krachtig, maar ook die kunnen kortsluiting en dus brand veroorzaken."

De kern van een bliksem is het gevaarlijkst. "Die draagt zoveel energie, dat het zich niets aantrekt van een bliksemafleider. Het kiest de weg van de minste weerstand, en negeert de bliksemafleider als het ware."

Lees ook: In beeld: bliksem teistert provincie (maar zorgt ook voor mooie plaatjes)

Het risico van een blikseminslag is dus onvermijdbaar. "Natuurlijk moet je tijdens onweer niet het water op of in een open veld gaan staan, maar het helpt wel om alert te blijven, want de bliksem kan overal inslaan."

Foto: