Ga naar Content

Bewoners afgebrand huis Naarden boos over trage inzet, brandweer vond 'redden van buren dringender'

NAARDEN De bewoners van één van de woningen die vannacht in Naarden afbrandden, denken dat het anders had kunnen aflopen als de brandweer sneller in actie was gekomen. "Het huis had nog gered kunnen worden."

Dat zeggen ze tegen NH Nieuws. In een reactie zegt een brandweerwoordvoerder dat het redden van de buren uit hun woning - zo'n 250 meter verderop - voorrang kreeg. 

Een blikseminslag veroorzaakte vannacht rond 3.00 uur tegelijkertijd brand in twee panden aan de Naardermeer. Al snel was bekend dat de bewoners van het pand op nummer 17 zichzelf in veiligheid hadden gebracht, maar dat in het pand met de huizen nummer 13 en 14 nog mensen binnen waren.  

Lees ook: Drie huizen in Naarden uitgebrand na blikseminslag, bewoners ternauwernood gered 

De bewoners van die huizen konden 'ternauwernood' worden gered, zo twitterde de brandweer vanochtend. In dat tijdsbestek ontwikkelde het relatief kleine brandje in een grote woningbrand. Volgens de bewoners van nummer 17 'had het veel sneller gekund'. "Maar het redden van mensen was dringender", pareert de brandweer die kritiek. 

Bezoek burgemeester
De gedupeerde bewoners worden momenteel opgevangen op het boerenbedrijf van een buurman, verderop in de straat. Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren, waar Naarden onder valt, heeft hen daar bezocht en toegesproken.  

Hij erkent dat de brandweer eerst bij de nummer 13 en 14 in actie kwam, om zich in een later stadium te bemoeien met de brand op nummer 17. Conclusies over de inzet van de brandweer en gestelde prioriteiten wil hij nog niet trekken. "Daarvoor wil ik eerst alle rapporten inzien." 

Natuurmonumenten
De getroffen panden zijn beide eigendom van Natuurmonumenten. De woningen zijn volledig uitgebrand. In één van de panden woonde een ouder echtpaar.  

Foto: C360.nl / Henri Smeets