Ga naar Content

NH Peilt: In deze Noord-Hollandse winkelstraten wordt het weer drukker

Voor het eerst in 9 jaar stijgt het aantal bezoekers van winkelstraten. Kom jij er nog wel eens of shop je steeds meer online?

Meetapparaten
In de eerste zes maanden van dit jaar steeg het aantal bezoekers van winkelstraten met gemiddeld 3,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de gegevens van meetapparatuur op straat van retail-adviesbureau RMC, Het is voor het eerst sinds 2007 dat er een stijging van het aantal passanten in winkelstraten wordt gemeten.

Middelgrote steden
De grootste toenames - tot wel 35 procent - zijn te zien in middelgrote steden als Bergen op Zoom, Winterswijk, Helmond, Oss, Zeist en Tilburg.

Noord-Hollandse stijgers
Ook in Noord-Holland zijn het vooral middelgrote steden waar meer mensen de winkelstraat opzoeken. Purmerend, Alkmaar en Beverwijk laten in de cijfers een opleving zien. 'Winkels in middelgrote steden hebben de afgelopen jaren tijdens de crisis enorme klappen gehad. Die hebben nu dus weer veel terrein te winnen', zegt Huib Lubbers, directeur van RMC.

Drukste dag van het jaar
Vrijdag 25 november was vorig jaar de drukste winkeldag. Veel Nederlandse winkeliers geven dan flinke korting op 'Black Friday', een fenomeem uit Amerika dat ook in Nederland populair aan het worden is.

Stil
De dag waarop de minste mensen in de winkelstraten waren te vinden was maandag 25 januari (zon- en feestdagen uitgezonderd). In de top 10 van rustigste dagen staan overwegend maandagen, met name in februari en maart.

Koopzondag
Zaterdag is nog steeds de populairste winkeldag. Nu in steeds meer plaatsen ook op zondag de winkels open zijn is ook die dag een sterke stijger. Koopavond wordt minder populair.

Waar shop jij?
Heb jij meegeholpen aan die stijging van het aantal passanten in winkelstraten? Of shop jij juist steeds meer online en kom je minder vaak ik een echte winkel? Is de winkelstraat in jouw stad of dorp nog aantrekkelijk genoeg? We horen het allemaal graag van je!

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. 

Door een technische storing verschijnen de Facebook-reacties niet op de website.
Op de NH Nieuws Facebookpagina zijn de reacties wel te zien.

Foto: