Ga naar Content

NH Peilt: 'Huishoudelijke apparaten gaan te snel stuk'

Net na de garantietijd gaat je wasmachine of koelkast stuk. Volgens het Europees Parlement is dat geen toeval. Nieuwe regels moeten voor een langere levensduur zorgen.

Snel stuk
Volgens het Europees Parlement geven stofzuigers, wasdrogers, koffiezetapparaten en wasmachines tegenwoordig veel sneller de geest dan vroeger.

Opzet?
Of fabrikanten hun klanten met opzet spullen verkopen die vaak net na de garantieperiode stuk gaan? Daar zegt het Europees Parlement niets over. Consumentenorganisatie Testaankoop in België suggereert dat wel: 'Er worden plastic onderdelen gebruiken waar metalen beter waren geweest', zegt Simon November van Testaankoop in het Algemeen Dagblad.

Repareren lastig
Europees onderzoek laat zien dat ruim driekwart van de consumenten kapotte spullen liever laat repareren dan meteen iets nieuws te kopen. Repareren is lastig omdat kwetsbare onderdelen soms moeilijk of niet bereikbaar zijn of zitten vastgelijmd. Met dat probleem kampen ook ‘repair cafés’, die huishoudapparatuur tegen weinig kosten aan de praat proberen te houden.

Nieuwe regels
Het Europees Parlement wil langere garantietermijnen afdwingen en een minimale levensduur. Ook moet repareren makkelijker worden, door ruime beschikbaarheid van reserveonderdelen en een reparatie-vriendelijk ontwerp van apparaten.

Wat vind jij?
Staat er bij jou nog steeds een wasmachine van meer dan 10 jaar oud probleemloos te draaien of geeft ook in jouw huishouden het ene na het andere apparaat de geest? Denk je dat apparaten met opzet zo ontworpen worden dat ze snel stuk gaan? We horen het graag van je!

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. 

Door een technische storing verschijnen de Facebook-reacties niet op de website.
Op de NH Nieuws Facebookpagina zijn de reacties wel te zien.

Foto: