Ga naar Content

Omgeving is zwarte rook en stank dierencrematorium beu

NAARDEN Zwarte rook en een vieze stank van gecremeerde huisdieren afkomstig van het dierencrematorium in Naarden teistert de buurt. De ondernemers in de omgeving hebben er al jaren last van en zijn er klaar mee. Ze willen dat er wordt ingegrepen.

Van verslaggever Joost Lammers

"Het is niet fijn als je op kantoor zit te werken en je ruikt verbrande haren en verbrand dier", vertelt Sebastiaan Ruiters. Zijn bedrijf deelt een dakterras met het dierencrematorium en daar staan ook de schoorstenen. Hij heeft er veel last van, want als hij de deur open zet, komt de geur binnen. "Het probleem is stank en rookoverlast."

Dat die nare geur er ook hangt als er geen rook te zien is, merken we terwijl we aan het praten zijn. "Het is niet gezond én niet prettig. Als het ruikt, adem je het ook in en het zijn dingen die je niet hoort in te ademen."

Zwarte pluim
Hij heeft als bewijs inmiddels een verzameling van filmpjes waarop de zwarte rookpluim is te zien. Hij maakte zelfs al mee dat er voorbijgangers poolshoogte kwamen nemen, omdat ze dachten dat er brand was.

Sebastiaan en andere ondernemers in de omgeving klagen al twee jaar bij het crematorium en de gemeente Gooise Meren. Het crematorium heeft al veel beloftes gedaan, maar zonder resultaat. Sebastiaan: "Tot op heden is het niet aan de orde. Er gebeurt naar ons idee te weinig. De gemeente grijpt niet in."

Pijp moet roken
Bij het crematorium zeggen ze er ook van te balen. Met name bij huisdieren met een hoog vetpercentage gaat het mis en komt de zwarte rook vrij. "Wij zijn er absoluut niets trots op", reageert manager Patrick van Barneveld. "Wij verzorgen onze klanten met veel respect en willen dat respect ook uitdragen naar onze buren en omgeving."

Hij belooft opnieuw beterschap en op korte termijn de problemen aan te pakken door technische aanpassingen aan de ovens te doen. "We zullen zorgen dat de uitspraak 'de pijp moet roken' op de Kobaltstraat een andere betekenis gaat krijgen." Volgens Patrick vormt de stank en rook geen gevaar voor de gezondheid.

Heftig
De gemeente Gooise Meren laat in een reactie weten geen reden te zien om in te grijpen. De gemeente beaamt dat er geen zwarte rook uit de schoorsteen hoort te komen, maar zegt dat het om incidenten gaat. De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek controleert namens de gemeente het crematorium en die zegt dat er adequaat gereageerd is. Er is een camera geplaatst, waardoor er ingegrepen kan worden als het mis gaat. Dat zou volgens de gemeente betekenen dat er nooit langer dan een minuut zwarte rook uit de pijpen komt. 

Uit de recente filmpjes van Sebastiaan en de opmerkingen van het crematorium zelf blijkt dat het probleem niet is opgelost. De camera hangt er, maar de uitstoot stopt vaak niet na 1 minuut. Sebastiaan: "De uitstoot duurt soms wel 10 minuten." Het zou volgens hem al helpen als de schoorstenen veel hoger zijn dan nu.

Het is ook geen incident zegt hij. "Iedere keer dat het gebeurt, is te veel. Gebeurt het twee keer per jaar dan is het een incident, maar je kan zeggen dat het zeker één keer per maand voorkomt. Dat is best heftig." De stank is veel vaker aanwezig. Hij vindt dan ook dat de handhaving faalt. "Ik vind dat de gemeente dat moet weten. Op andere plekken in Naarden handhaven ze dat wel, waarom hier niet?" 

Update 4 juli 2017
Naar aanleiding van de berichtgeving van NH Nieuws heeft het College van Burgemeester en Wethouders de overlast van het dierencrematorium besproken. Het gemeentebestuur vindt het ernstig dat het bedrijf de zaken niet op orde heeft en gaat kijken welke bevoegdheden ze als gemeente heeft op dit vlak. Op korte termijn gaat het bestuur het gesprek aan met het crematorium om de problemen op te lossen. 
 

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws