Ga naar Content
Noord-Holland

Vangstbeperking en mogelijke gevolgen brexit vormen strop voor visserij

3 juli 2017, 12.58 uur · Aangepast 3 juli 2017, 13.09 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Waar de visserij eerder dit jaar opleefde door de beste visstand sinds tijden, komt de sector de laatste tijd steeds meer in mineur. De Britse regering wil zich terugtrekken uit een belangrijk visserijverdrag en nu is er ook nog eens een vangstbeperking voor meerdere vissoorten opgelegd.

De terugtrekking uit het visserijverdrag door Groot-Brittannië zou de Nederlandse visserij hard in de vingers snijden. Het gaat om afspraken uit 1964, dus van voor de toetreding van de Britten tot de Europese Unie. Dit verdrag geeft vissers uit onder meer Nederland toegang tot wateren tussen 6 en 12 mijl uit de kust, maar de Britse overheid wil daar vanaf.

De Nederlandse Vissersbond heeft tegenover het AD geschrokken gereageerd. "We wisten na de aankondiging van de brexit natuurlijk al dat er grote veranderingen aan zaten te komen maar hadden niet verwacht dat de Britten dit akkoord nu al op zouden zeggen", zei voorzitter Johan Nooitgedagt gisteren tegen de krant. "De Engelsen bezitten een groot deel van de Noordzee, dus als ze daar opnieuw over willen onderhandelen, kan dat in potentie desastreus uitpakken voor de Nederlandse vissers."

Nieuwe vangstadviezen
En er wacht de Noordzeevissers nog meer tegenslag. De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (Ices) die de vangstadviezen in Europa geeft, meent dat er voorzichtig moet worden opgetreden om het visbestand niet te hard te laten groeien. Als gevolg hiervan is er een vangstbeperking opgelegd voor schol (-35%) voor tong (-7 procent) en voor kabeljauw (-12 procent). 

Pim Visser, directeur van brancheorganisatie VisNed kan er met zijn verstand niet bij. "Gemiddeld zat er de afgelopen vijftig jaar 375.000 ton schol in de Noordzee en nu is het drie keer zoveel: bijna een miljoen ton. Hoe kun je onderbouwen dat er minder gevangen mag worden, terwijl het nog nooit zo goed is gegaan met de hoeveelheid schol in de Noordzee?", vertelt hij verbolgen aan het Noordhollands Dagblad

Volgens visserijonderzoeker en analist Niels Hintzen van Wageningen Marine Research ligt het toch iets anders. "Het is een lastig verhaal, maar het potentieel onder de schol wordt minder", laat hij aan de krant weten. "We rekenen altijd met de volwassen paaivis, maar de jongere jaren doen het minder goed qua aanwas."

Actie, of afwachten?
Verschillende vissers roepen nu op tot hardere actie tegen de besluiten. De Brexit en de nieuwe vangstadviezen van Ices zijn voor hen de druppel op een gloeiende plaat. Pim Visser houdt hoop dat het tij nog gekeerd zal worden. "Het is tenslotte een advies. Aan het eind van het jaar stelt de Raad van Visserijministers de toegestane vangsten voor 2018 vast. Wij rekenen erop dat het gezonde verstand bij deze beleidsmakers wél zal zegevieren."