Ga naar Content

Bewoners Wijk aan Zee verzetten zich tegen hoogbouwplannen projectontwikkelaars

WIJK AAN ZEE Bewoners van Wijk aan Zee maken zich zorgen over de bouwplannen voor de duinen rondom hun dorp. Ze zijn een handtekeningenactie gestart om de gemeente te bewegen meer verantwoordelijkheid te nemen voor de plannen.

Actievoerders zien helemaal niets in het bestemmingsplan dat er nu ligt. Ze vinden het aantal woningen te groot en de gebouwen zelf te hoog. 

"Die dorpskom, die zie je zo heel mooi tussen de duinen inliggen", zegt actievoerder Nora van der Zwet terwijl ze naar het gebied wijst. "De zichtlijnen, zo de duinen in, die zijn heel belangrijk."

Lees ook: Verzet tegen hoogbouw op laatste vrije kavel Boulevard Egmond aan Zee: "Dit wordt straks een Atlantikwall"

Maar de projectontwikkelaars willen juist in de duinen rondom het dorp hoogbouw neerzetten. Cees Hamers, die pal naast het duin woont, maakt zich daar zorgen over. Vooral omdat de gemeente het project na het scheppen van de voorwaarden grotendeels overdroeg aan de projectontwikkelaars. Aan hen de opdracht draagvlak te creëren in het dorp. De wereld op zijn kop, vindt Hamers. "Wij moeten de gemeente kunnen aanspreken en niet de projectontwikkelaar. 

Handtekeningen
De handtekeningen tégen het project stromen dan ook binnen. "Zó veel reacties", zegt actievoerder Anneke van Gelderen met een pak van meer dan 300 vellen met handtekeningen voor zich. "We zijn natuurlijk maar een kleine gemeenschap. Het leeft ook echt."

De handtekeningen worden volgende week overhandigd aan de burgemeester. 

Foto: NH