Ga naar Content
Noord-Holland

Man bestraft met boete voor smadelijke publicatie over verkoop Mein Kampf

29 juni 2017, 16.25 uur
Door: · Foto: Shutterstock

BUSSUM Een 68-jarige man uit Bussum is vandaag veroordeeld tot een geldboete van 150 euro voor een artikel waarin hij een geschiedenisleraar linkt aan de verkoop van het boek Mein Kampf. De rechtbank beoordeelde de uitlating als smaad.

De man publiceerde het artikel eind 2016. Naast de beschulding aan het adres van de geschiedenisleraar liet hij zich ook uit over de organisatie van een nazibeurs. Hiervoor werd hij echter niet veroordeeld. Dit geldt ook voor een derde uitlating en een ander feit.

De man beroepte zich met zijn uitspraken op vrijheid van meningsuiting, maar de rechtbank was het hier betreffende de uitspraak over de geschiedenisleraar niet mee eens. Zij vindt dat hij te ver is gegaan met zijn publicatie op dat punt.

"De wijze van publiceren was onnodig op de persoon van het slachtoffer gericht en de verdachte had er niet vanuit mogen gaan dat dit het algemeen belang nodig was", aldus de rechtbank.

Kritiek te verwachten
Kritiek van de media op de organisator van de nazibeurs was te verwachten volgens de rechtbank. Zij vindt de uitlating van de verdachte op dit punt niet onnodig scherp van toon, of onnodig op de persoon van het slachtoffer gericht. Vandaar de vrijspraak op dit onderdeel.