Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlemmers naar de stembus voor parkeerbeleid: waar stemmen ze eigenlijk over?

28 juni 2017, 15.59 uur · Aangepast 28 juni 2017, 16.15 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

HAARLEM Menig Haarlemmer zal gisteren verbaasd hebben opgekeken toen er een brief met een stempas bij hen in de bus viel. Deze keer was de pas niet voor verkiezingen bedoeld, maar voor een gemeentelijk referendum over het Haarlemse parkeerbeleid. Dat er problemen zijn met de parkeergelegenheid in de binnenstad en omliggende wijken is bekend, maar welke maatregelen worden er nu eigenlijk voorgesteld en hoe zijn deze tot stand gekomen?

Er wordt in Haarlem al lange tijd geklaagd door bewoners over de parkeermogelijkheden in het centrum en omgeving. Begin dit jaar werden er door een aantal autobezitters 12.000 handtekeningen aangeboden aan burgemeester Jos Wienen, waarmee een referendum werd afgedwongen. 

Lees ook: Vierduizend handtekeningen nodig voor referendum betaald parkeren Haarlem

De Haarlemmers die hebben getekend willen hun bezoekersschijf niet kwijt en willen geen parkeermeters in de vergunninggebieden rond het centrum. Ook vinden zij dat de gemeente weinig oplost voor de stad, maar de autobezitter in het centrum en daarbuiten ondertussen op extra kosten wordt gejaagd.

Lees ook: Referendum over parkeren in Haarlem mogelijk nog voor de zomervakantie

Om de Haarlemmers in hun eisen tegemoet te komen, heeft de gemeente voor het referendum 19 maatregelen opgesteld ter verbetering van het parkeerbeleid. Wij hebben de belangrijkste voorgestelde maatregelen voor je op een rijtje gezet.

Binnenstad
- Het tarief voor bewoners gaat van 204,60 euro naar 183,40 euro.
- De tarieven voor parkeren gaan omhoog van 4,10 euro naar 4,50 euro per uur.
- Op zondag wordt betaald parkeren ingevoerd van 13.00 uur tot 23.00 uur.
- Als proef krijgen maximaal 225 bewoners de mogelijkheid om een bewonersabonnement in een parkeergarage aan te schaffen. Het tarief hiervoor is nog onbekend.
- Voor de bewoners komt er een bezoekersregeling. 

Wijken rond de binnenstad
- Het tarief voor een eerste parkeervergunning gaat van 120,20 euro naar 99 euro per jaar. Het tarief voor een tweede vergunning gaat van 326,64 euro naar 376,64 euro per jaar. Een derde parkeervergunning verdwijnt.
- De tarieven voor parkeren gaan van 2,75 euro naar 3,25 euro per uur. 
- De prijs voor een dagkaart voor garage de Dreef gaat van 25 euro naar 12,50.
- Parkeertijden worden uitgebreid naar dagelijks tussen 09.00 uur tot 23.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 23.00 uur.
- Betaald parkeren wordt ingevoerd. 
- De papieren bezoekersschijf wordt vervangen door een bezoekersregeling.
- Bewoners mogen hun parkeervergunning omruilen voor een plek in de parkeergarages de Dreef of de Cronjé.
- Er komt in de toekomst een wachtlijst voor nieuwe tweede vergunningen.

Schalkwijk
Het tarief voor de parkeervergunning gaat van 204,60 euro naar 183,40 euro.

Vrij parkeren gebied
Het gebied gereguleerd parkeren kan op wijkniveau of per stratencluster worden uitgebreid op voorwaarde dat meer dan 50 procent van de bewoners hiermee instemt.

Uitvoering
Het referendum over het parkeerbeleid in Haarlem zal plaatsvinden op 19 juli. Bewoners die een stempas hebben ontvangen, kunnen kiezen tussen stemmen vóór de nieuwe maatregelen, stemmen tégen de nieuwe maatregelen, of een blanco stembiljet inleveren. De uitslag van het referendum is geldig bij een opkomst van minimaal 30 procent.

Het gaat overigens om een raadgevend referendum, wat inhoudt dat het resultaat een advies vormt aan de gemeenteraad. Die zal uiteindelijk zelf beslissen of de maatregelen daadwerkelijk worden ingevoerd.