Ga naar Content
Noord-Holland

Politie kan geen bonnen uitschrijven door computerstoring

28 juni 2017, 14.06 uur
Door: · Foto: ANP/Vincent Jannink

AMSTERDAM De politie kampt met grote problemen door een internetstoring. Agenten kunnen niet inloggen op hun computer en het digitale systeem waarmee bonnen worden geschreven. Dat bevestigt een politiewoordvoerder aan het AD.

Door de storing zijn verschillende politieapplicaties onbereikbaar, daardoor is het voor agenten niet mogelijk om via een app op hun telefoon bekeuringen uit te schrijven. Ook kunnen ze er normaal gesproken persoonsgegevens mee controleren en kentekengegevens mee opvragen, schrijft de krant.

Een politiewoordvoerder benadrukt dat het niet zo is dat agenten helemaal geen bonnen kunnen uitschrijven. "Het moet gewoon op de ouderwetse manier. Met pen en papier."

De storing zou niets te maken hebben met de wereldwijde cyberaanval van gisteren, maar met een 'technisch probleem' binnen de eigen ict van de politie.

Gisteren plaatste de politie op haar eigen website al een bericht dat 'wegens voorzorgsmaatregelen tegen een mogelijk cyberaanval' de site politie.nl tijdelijk niet of niet volledig beschikbaar was. "Formulieren die worden ingevuld en verstuurd, komen mogelijk niet of pas veel later aan", aldus het bericht.

Ransomware
Door een wereldwijde ransomware-aanval kampen sinds gisteren verschillende bedrijven met problemen. Onder andere containerterminal APM en pakketbezorger TNT Express werden getroffen door de aanval.

De terminals in de Rotterdamse havens blijven vanochtend gesloten. Ook TNT kon de afgelopen nacht weinig. Beide bedrijven zijn nog druk bezig om de systemen weer aan de praat te krijgen.

'Losgeld'
De ransomware-aanval die Petya gedoopt is, trof gisteren aan het begin van de middag eerst bedrijven in Oekraïne en Rusland, maar breidde zich daarna uit. De ransomware maakt gebruik van dezelfde kwetsbaarheid in Windows-systemen waar ook WannaCry in mei gebruik van maakte. Die aanval legde onder andere de parkeerautomaten van Q-Park plat. 

Lees ook: Betaalautomaten van parkeergarage plat door wereldwijde cyberaanval

Bij een ramsomware-aanval worden computers door een virus versleuteld. Pas als er losgeld (ransom) wordt betaald, worden de betreffende computers weer vrijgegeven.