Ga naar Content

NH Peilt: Koken zonder aardgas. Wil jij dat?

De verplichting om woningen op aardgas aan te sluiten verdwijnt. Koken doe je dan met een keramische- of inductiekookplaat. Wil jij dat?

Afgeschaft
De verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen komt te vervallen. Dat staat in een wetswijziging die minister Henk Kamp (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De maatregel moet helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen.

Het schrappen van de gasaansluitplicht is een onzinnig idee. Elektriciteit uit gas is onmisbaar, op gas koken en verwarmen efficiënter. https://t.co/Ng6macSp0D

— Albert Stienstra (@AlbertStienstra) 27 juni 2017

2050
Nederland streeft er naar om alle woningen in het jaar 2050 losgekoppeld te hebben van het gasnet. Vooral voor het verwarmen van woningen moeten dan nog nieuwe creatieve oplossingen bedacht worden, want nu wordt 95 procent van de huizen in Nederland nog verwarmd met aardgas.

Veel vragen
7 miljoen woningen losmaken van aardgas is een kostbare en complexe operatie. De kosten van afkoppelen en ombouwen kunnen volgens de Vereniging Eigen Huis oplopen tot 10-duizenden euro’s per woning. Huiseigenaren hebben hierover veel vragen. Hoe is straks het wooncomfort als er geen cv-ketel meer is voor verwarming en warm water, en gaat de energierekening daardoor omhoog?

Koken
Geen gas meer in huis betekent ook op een andere manier koken. Dat kan elektrisch met een keramische kookplaat of met inductie, waarbij een magnetisch veld de bodem van speciale inductiepannen verhit.

Ben de enige in de straat die nog op gas kookt. De overige woningen zitten aangesloten op de stadsverwarming en koken elektrisch.

— McDonald_69 (@McDonald_69) 6 juni 2017

Wat vind jij?
Hoe ziet jouw huishouden er uit zonder aardgas? Hoe los je dat op in de keuken? We horen het graag van je!

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. 

Door een technische storing verschijnen de Facebook-reacties niet op de website.
Op de NH Nieuws Facebookpagina zijn de reacties wel te zien.

Foto: