Ga naar Content

Leraren voeren actie op het Malieveld: "Als ze niet luisteren gaan we een week staken"

NOORD-HOLLAND / DEN HAAG Ontevreden leraren hebben vanmiddag een actiedag afgesloten met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. In heel het land voerden onderwijzers uit het basisonderwijs actie tegen de hoge werkdruk en te lage salarissen.

De dag begon vanochtend met een prikactie. Onderwijzers verschenen een uur later dan normaal voor de klas. Onder hen ook Ria Kruidenberg, juf op basisschool de Windroos in Zaandam. Zij slaapt al langere tijd slecht vanwege de hoge werkdruk. Ook Ria wil dat de politiek met meer geld komt, maar dat is volgens haar niet het belangrijkste. "Het gaat er mij om dat ik het echte werkplezier, bij collega's en bij mezelf, weer terug wil zien. Dat je om half acht op school komt en niet gelijk denkt dat je de hele dag nog moet." 

Lees ook: Pabo-student Joost (26) houdt van zijn vak, maar heeft begrip voor lerarenstaking

Naast de actie op veel scholen, togen duizenden leraren naar Den Haag voor een manifestatie op het Malieveld en voor het aanbieden van een petitie die de politiek moet wakker schudden. Met ruim 350.000 handtekeningen hebben de docenten er vertrouwen in dat de politiek wat voor ze kan betekenen. "Met zo veel handtekeningen moeten ze gewoon wel luisteren", luidt één van de reacties tegenover onze verslaggever ter plaatse. 

Staken
Hoewel het vertrouwen onder de onderwijzers groot is, lijkt de regering niet van plan snel aan de wensen van de actievoerders tegemoet te komen. Vooralsnog komt er geen cent bij. Maar daar nemen de leraren geen genoegen mee. "Als ze niet naar ons luisteren, komen we met meer acties, dan gaan we in september een hele week echt staken", besluit een leraar uit Amsterdam.

Foto: NH/Mischa Korzec