Ga naar Content

NH Panel: Tips van Buurtpreventie Nederland tegen inbraak

BUSSUM Het is de nachtmerrie van de meeste mensen in het NH Panel: inbraak. In totaal 61 procent van de deelnemers van ons onderzoek gaf dat aan als grootste zorg als het gaat om veiligheid. Om toch met gerust gevoel op vakantie te kunnen, gingen we op pad in Bussum met Jan Niessen van Whatsapp Buurtpreventie Nederland om te kijken waar we op moeten letten.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

Ver te lopen hoeven we niet. Gelijk spot Niessen al een riskante situatie. "Kijk, dit is het inbrekerswalhalla", wijst hij richting een woning waar onder meer een ladder open en bloot aan de wegkant staat. "Dat is het ideale inbrekerstuig. Als je dat buitenzet, is het kat in het bakkie voor de gemiddelde crimineel."

Lees ook: NH Panel: Grootste angst dat er wordt ingebroken

Kliko's
Na een rondje door de buurt heeft Niessen al aardig wat verbeterpunten gezien om de veiligheid te bevorderen. "Ik zie een paar ladders, open ramen. Het is warm, maar zo maak je het heel eenvoudig voor een crimineel. Ook kliko's staan nog buiten. Daar klimmen ze makkelijk mee op een schuurtje en zijn ze zo je huis binnen. Dus haal ze snel binnen", adviseert hij.

Lees ook: NH Panel: hoe beveilig je je huis tijdens vakantie?

Ook voor de vakantiegangers heeft de Niessen nog wel goed advies om geen slachtoffer van inbraak te worden. "Het beste is een goed contact met je buren. Dat zij kunnen zorgen voor een woonbare indruk. Dat ze de auto op de opritlaan zetten, de kliko's buitenzetten. Maar ook de post uit de brievenbus halen als die eruit hangt en de gordijnen open en dicht te doen. Ook de lichten aan en uit laten gaan is goed, zodat criminelen niet doorhebben dat je op vakantie bent."

Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Panel en meld je hier aan.

Verantwoording
De 308 leden van het NH Panel zijn eerder deze maand gevraagd naar hun ervaringen met misdaad, veiligheidsgevoel en wat helpt om de buurt veiliger maken. 244 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.

Foto: Shutterstock