Ga naar Content

NH Panel: Hoe beveilig je je huis tijdens vakantie?

NOORD-HOLLAND Voor veel mensen lonkt de vakantie. Fijn natuurlijk, maar ook gouden tijden voor inbrekers die denken een makkelijk doelwit te hebben met al die lege huizen. Maar uit onderzoek van het NH Panel blijkt dat de meeste deelnemers allerlei voorzorgsmaatregelen nemen.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

Aan de deelnemers vroegen we hoe ze inbraak voorkomen tijdens vakantie. Als top drie kwam het volgende uit de bus: 54 procent stelt timers in (voor bijvoorbeeld lichten), 58 procent vermeldt niets op sociale media en bij 72 procent letten de buren extra op. En zo komen onze leden met nog meer tips. Zo meldt een lid uit Heemstede dat de brievenbus wordt geleegd en dat de tafel af en toe anders wordt gedekt. Anderen laten bekenden in hun huis oppassen.

'Lichten gaan op verschillende tijden aan'
Anita Hoole uit Heerhugowaard treft ook meerdere maatregelen als ze op vakantie gaat. "We hebben meerdere timers die ervoor zorgen dat beneden en boven lichten op verschillende tijden aan gaan. Misschien heel erg paranoia, maar als je thuis bent is er ook altijd licht."

Lees ook: NH Panel: Tips van Buurtpreventie Nederland tegen inbraak

Maar daar blijft het niet bij. Zo heeft ze ook een alarm, speciale veiligheidssloten op de deur en plaatst ze niets op sociale media. "Ik heb Twitter, maar plaats daar niets op. Ook onze dochter verbied ik dat te doen. Je denkt altijd maar dat het bij jou nooit gebeurt. Maar er zijn een boel mensen die op andere manieren geld willen verdienen. En dan liever niet met mijn spullen", legt Anita uit.

Tot slot is er ook nog een rol voor haar moeder. "Zij komt twee keer per dag om de gordijnen open en dicht te doen. Maar ook om de post weg te leggen. En dan niet op een stapeltje in het zicht, maar ergens verstopt. Alles wordt hier goed in de gaten gehouden", aldus de Heerhugowaardse.

Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Panel en meld je hier aan.

Verantwoording
De 308 leden van het NH Panel zijn eerder deze maand gevraagd naar hun ervaringen met misdaad, veiligheidsgevoel en wat helpt om de buurt veiliger maken. 244 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.

Foto: ANP/Robin Utrecht