Ga naar Content

Schager terras decor van massale vechtpartij tussen kermisklanten: "Tafels gingen de lucht in"

SCHAGEN Voor het tweede jaar op rij is een ruzie op de Schagense kermis ontaard in een massale vechtpartij. En net als vorig jaar moest ook zaterdag het terras van restaurant Stiel het daarbij ontgelden.

"We hebben de botsauto's en de boksbal voor de deur staan", vertelt restauranteigenaar Muus Rietveld tegen NH Nieuws. "Dat trekt natuurlijk een bepaald soort publiek aan." 

Lees ook: Twee vechtersbazen opgepakt op kermis Schagen

Ondanks dat publiek is het gedurende vrijwel de gehele twee weken dat de kermis op de Markt stond, rustig gebleven. Tot zaterdag, toen Rietveld al geruime tijd voor het uitbreken van de vechtpartij een gespannen sfeer proefde. "Je weet dat het knokken wordt."

Terras
Zijn vermoeden blijkt juist. Terwijl Rietvelds personeel bezig is het terras vast te zetten, krijgen twee aanwezige vrouwen ruzie. Ze raken slaags, waarop ook andere kermisbezoekers zich ermee gaan bemoeien. 

"De terrastafels gingen de lucht in en kwamen tegen de deur aan", vertelt Rietveld, die op dat moment in zijn restaurant nog twee gasten bedient. "Ik heb mijn personeel snel naar binnen gehaald."

Hij belt het alarmnummer, doet uit voorzorg de deur op slot en ziet met lede ogen aan hoe de relschoppers zijn meubilair gebruiken om elkaar te bekogelen. "We hadden eersterangsplekken", zegt hij spottend. 

Schade
"Drie tafels, twee stoelen en een terrasdeur", somt hij de schade op die alles bij elkaar een kostenpost van enkele honderden euro's vormt. Aanhoudingen zijn er niet verricht, want zodra de politie bij het restaurant voor de deur staat, blijken alle vechtersbazen al vertrokken. Rietveld vertelt dat het niet de eerste keer is dat hij zijn terras het decor is van een massale vechtpartij. "Vorig jaar hadden we exact hetzelfde probleem."

Botsauto's verplaatsen
Om te voorkomen dat het nogmaals zou gebeuren, is de horecaondernemer vorig jaar met de verantwoordelijke wethouder in gesprek gegaan. Het liefst ziet hij dat de botsauto's worden verplaatst, een idee dat volgens hem ook op steun van de exploitant kan rekenen.

"Vroeger stonden de botsautootjes bij Café 't Noord, aan de andere kant van de Markt. Daar gebeurde nooit iets, omdat daar allemaal beren voor de deur staan", verwijst hij naar de preventieve werking die uitgaat van de aanwezigheid van breedgeschouderde uitsmijters. 

Na de vechtpartij van vorig jaar ving Rietveld bot bij de gemeente. "De ruimte is er, maar ze hebben aangegeven dat er niets gaat veranderen."