Ga naar Content

Pabo-student Joost (26) houdt van zijn vak, maar heeft begrip voor lerarenstaking

HOORN Hoge werkdruk en slechte salarissen, het zijn veelgehoorde klachten van docenten in het basisonderwijs. Morgen leggen ze het werk voor een uur neer uit protest hiertegen. Pabo-student Joost Feld begrijpt de onvrede, maar is desondanks gelukkig met het vak dat hij heeft gekozen.

"Het contact met de kinderen is het mooiste dat er is", vertelt Joost aan NH Nieuws. Hij zit in het laatste jaar van zijn opleiding en loopt momenteel stage op basisschool Dynamus in Hoorn. Als stagiair voelt hij de werkdruk nog niet die ervaren collega's wel hebben. "Die ervaar je pas als je echt voor de klas staat."

Lees ook: Ontevreden juffen en meesters kondigen staking aan

Joost staat vierkant achter de staking van morgen. "Het is niet voor niets dat er zo verschrikkelijk veel mensen met burn-outs uitstappen." De meeste nieuwe leraren stoppen binnen vijf jaar met lesgeven, merkt hij. "Als je kijkt naar de salarissen, hoe dat in elkaar steekt, dat is gewoon een rare verhouding ten opzichte van het middelbaar onderwijs, terwijl we hetzelfde opleidingsniveau hebben."

Toekomstperspectief
Een rondgang van NH Nieuws langs de Pabo's in Noord-Holland laat zien dat de instroom van eerstejaarsstudenten de laatste vier jaar stabiel is gebleven. Sterker nog: in het aantal aanmeldingen is een lichte stijging te zien. Jacqueline Mooij, een ervaren collega van Joost, begrijpt wel dat de student ondanks het sombere toekomstperspectief voor het vak van leraar kiest. 

"Toen ik de opleiding deed, was er ook een overschot aan leerkrachten. Iedereen zei: je wordt opgeleid tot ww'er. Maar ik denk dat je het gewoon in je hebt. Het moet je passie zijn, anders hou je het gewoon niet vol." En dat beaamt Joost: "Ik weet dat het geen vetpot is, dan moet je een andere sector ingaan, maar voor mij is dit mijn roeping."

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz