Ga naar Content
Noord-Holland

Ontknoping in 'proces van de eeuw': deze tien zitten achter zeven liquidaties

25 juni 2017, 13.14 uur · Aangepast 25 juni 2017, 13.35 uur
Door: · Foto: ANP

SCHIPHOL Elf jaar na de eerste arrestaties krijgt het Passageproces eindelijk z'n ontknoping. Donderdag krijgen de tien verdachten in Nederlands grootste liquidatieproces ooit hun straf te horen.

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol velt het gerechtshof van Amsterdam - na een hoger beroep dat vier jaar duurde - het definitieve oordeel over de tien verdachten.

Lees ook: Kroongetuige Fred Ros blijft in de cel

Het proces draait om zeven gewelddadige afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld: vijf in 1993 (Djordje Ilic en Salim Hadziselimovic in Ouderkerk aan de Amstel, sportschoolhouder Tonnie van Maurik in Amsterdam en Henie Shamel en Anne de Witte in Antwerpen), één in 2005 (vastgoedman Kees Houtman in Osdorp) en één in 2006 (kroegbaas Thomas van der Bijl in Amsterdam). 

Wie is wie in liquidatieproces? Een overzicht

Dino S. (66). Beschouwd als kopstuk, dat samen met Willem Holleeder (apart berecht) de touwtjes in handen had. Zou opdracht hebben gegeven voor de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook verdacht van lidmaatschap aan een criminele organisatie, bezit van vervalste reisdocumenten en witwassen. Kreeg in 2013 na een eis van levenslang zes maanden cel. Eis in hoger beroep: levenslang.

Jesse R. (51). Zou als huurmoordenaar betrokken zijn bij alle zeven Passage-moorden. Kreeg van de rechtbank levenslang. Eis in hoger beroep: levenslang.

Mohammed 'Moppie' R. (45). Wegens betrokkenheid bij vijf Passage-moorden uit 1993 en poging tot moord veroordeeld tot levenslang. Eis in hoger beroep: opnieuw levenslang.

Siegfried S. (69). Wegens twee moorden veroordeeld tot levenslang. Eis in hoger beroep: levenslang.

Peter la S. (52). Eerste kroongetuige in Passage. La S. bekende betrokkenheid bij de moord op Kees Houtman (2005) en wees Jesse R. aan als mededader. Als gevolg van de deal die hij sloot, kreeg La S. in 2013 conform de eis acht jaar cel. Eis in hoger beroep: acht jaar.

Lees ook: Liquidatieproces 'Passage': viermaal levenslang geëist

Fred R. (48). Tweede kroongetuige in Passage. 'Moordmakelaar' R. kreeg van de rechtbank dertig jaar cel voor het 'regelen' van de moord op Thomas van der Bijl (2006) en liep daarna over naar justitie. Heeft belastend verklaard over S. en Holleeder. Eis in hoger beroep als gevolg van de deal met justitie: veertien jaar.

Nan-Paul de B. (48). Kreeg acht jaar cel voor zijn rol bij de moord op sportschoolhouder Tonnie van Maurik in 1993. Eis in hoger beroep: negen jaar en zes maanden.

Freek (S). (49). Kreeg wegens medeplichtigheid aan de moord op Van Maurik zes jaar cel. Eis in hoger beroep: vijf jaar en zes maanden.

Pinny S. (64). Gaf opdracht voor de moord op Van Maurik. Kreeg daarvoor twaalf jaar cel. Eis in hoger beroep: elf jaar en zes maanden.

Sjaak B. (46). Verondersteld wapenleverancier. Raakte in 2015 zwaargewond bij een moordaanslag in Panama, maar overleefde. Kreeg van de rechtbank 3,5 jaar cel, na een eis van vijftien jaar. Eis in hoger beroep: drie jaar en drie maanden cel.