Ga naar Content
Noord-Holland

Van der Weijden ondanks tegenwind op schema onderweg naar Rotterdam

25 juni 2017, 09.50 uur · Aangepast 25 juni 2017, 12.29 uur
Door: · Foto: Tineke Kamerling

AMSTERDAM Zwemmer Maarten van der Weijden ligt na bijna de helft van zijn zwemtocht van Amsterdam naar Rotterdam nog op schema. Rond 03.30 uur verliet Van der Weijden het Braassemermeer om zijn weg langs Woubrugge te vervolgen richting Rotterdam.

"Het gaat fantastisch", laat schipper Nick Meertens weten, die hem met een sloep achtervolgt. Volgens hem ligt Van der Weijden op schema om de aankomsttijd van 15.00 uur in Rotterdam te halen. "We hebben heel veel tegenwind, dus dat is best wel knap", zegt hij.

Topconditie
Volgens Meertens verkeert de zwemmer in topconditie. De schipper vond vooral het passeren van Oude Wetering bijzonder. "Het leek wel of heel het dorp was uitgelopen." De tocht loopt verder via Alphen aan den Rijn richting Gouda. Daar bereikt Van de Weijden de Hollandsche IJssel die hem naar Rotterdam brengt.

Lees ook: Maarten van der Weijden zwemt van Amsterdam naar Rotterdam

De 80 kilometer lange tocht door rivieren en kanalen markeert de opening van het zwemevenement Like2Swim, dat vandaag in de haven van Rotterdam plaatsvindt. Van der Weijden vertrok gisteren om 19.00 uur vanaf het IJ. Het is de bedoeling dat de olympisch kampioen in één stuk zwemt. Alleen bij sluizen moet hij het water uit.

Verboden
Zwemmen in rivieren en kanalen is gevaarlijk en in principe verboden. Bij uitzondering en met de nodige veiligheidsmaatregelen hebben de vaarwegbeheerders de tocht toegestaan.

Tijdens het openwater-zwemevenement Like2Swim wordt geld ingezameld voor Vrienden van het Sophia. Het geld gaat naar onderzoek voor patiëntjes met luchtwegproblemen. Van der Weijden, die kanker heeft gehad, zet zich geregeld in voor goede doelen.