Ga naar Content

'Huiskamer van Jouw Noord-Holland' op Sail Den Helder

DEN HELDER Door middel van een knusse huiskamerquiz kon men vandaag op Sail een blik op de toekomst van de provincie Noord-Holland werpen. Een aparte hoek op het Sail-terrein was speciaal ingericht voor- en namens de provincie. De vraag hoe onze provincie er in 2050 uit ziet, stond centraal.

"We hebben een huiskamer hier", aldus Ton Bossink namens de provincie. "Hier gaan we in gesprek met onze inwoners over de toekomst in gesprek. Dat is heel bijzonder, want er komen hier ongelooflijk veel mensen en krijgen we ook veel mensen bij ons."

Met de quiz worden bezoekers van Sail Den Helder aangezet om eens over de provincie na te denken. Alle meningen worden verzameld en serieus meegenomen in de ontwikkeling van een toekomstvisie. Daarom zijn deze huiskamersessies heel belangrijk, vindt Ton Bossink. In de tent voor het veelbezochte booreiland gaven Noord-Hollanders hun mening over hun eigen provincie. "De zee en wat daar allemaal ligt is de 'key' van onze provincie, want techniek staat tegenwoordig voor niets en ik denk dat we er nog veel meer uit kunnen halen", aldus een quizkandidaat. "Al kunnen we daar ook nog veel winnen." 

Met name het duurzaamheid-thema wordt veel genoemd, ook vandaag in de 'Huiskamer van Jouw Noord-Holland'', op Sail Den Helder. Daar krijgt de provincie ook vaak reacties over. "Er zijn mensen die zeggen van nou, doe maar een onsje meer, maar die hebben zelf zonnenpanelen op hun dak liggen", vertelt Ton Bossink. "Aan de andere kant zijn er tegelijkertijd ook mensen in Noord-Holland die het heel belangrijk vinden, maar liever niet bij hun in de buurt. Dat zijn allemaal even begrijpelijke standpunten die daar in zitten."

Een 70-jarige boer uit Den Helder vulde één van de wenskaartjes in, die de provincie ook verzameld. "In 2050 ben ik er zelf niet meer, maar dat is geen probleem", vertelt hij. "Ik hoop dat Noord-Holland nog steeds een mooie provincie is, daar ga ik ook wel vanuit, om in te wonen, te werken en in te leven. Ik hoop dat niet alles in grote steden woont, maar dat de kleine gemeenschappen die het landschap bijhouden en vitaliteit aan een streek geven nog bestaan."

Op 11 juni zal er een nieuwe 'Huiskamer van Jouw Noord-Holland' te vinden zijn in de provincie, dan wordt Hoorn aangedaan. Via de Facebookpagina 'Jouw Noord-Holland' wordt alles gecommuniceerd wat betrekking heeft tot de toekomst van Noord-Holland. 

Foto: