Ga naar Content
Noord-Holland

Derk Bolt en Eugenio Follender vrijgelaten

24 juni 2017, 09.37 uur · Aangepast 24 juni 2017, 11.09 uur
Door: · Foto: NH/Evert Elzinga

BOGOTA De Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender zijn vrijgelaten. De regionale ombudsman uit het gebied waar de twee in Colombia werden vastgehouden, meldt dat op Twitter. Ook media zoals de Colombiaanse krant El Tiempo vermelden de vrijlating.

Het duo zou vroeg in de ochtend Nederlandse tijd zijn overgedragen aan een team van de regionale ombudsman. Deze hulpdienst behandelt doorgaans klachten en conflicten van burgers met de overheid.

"Dit is heel goed nieuws. Ik ben enorm blij dat er zo snel een einde is gekomen aan de ontvoering.'' Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in een eerste reactie op de vrijlating van het team van het programma Spoorloos. Hij is enorm opgelucht.

Onduidelijkheid

Eerst werd gedacht dat de mannen gisteravond al waren vrijgelaten. Guerillabeweging ELN gaf gisteren op Twitter aan dat de twee weer op vrije voeten waren, maar dat bericht werd later ingetrokken. Volgens ELN berustte het bericht over de vrijlating op een intern misverstand. Via het twitteraccount werden excuses aangeboden voor de ontstane verwarring.

Lees ook: 'Derk Bolt en Eugenio Follender weer vrij'

Bolt en Follender werden ontvoerd in El Tarra in de noordelijke deelstaat Noord-Santander, in de buurt van de grens met Venezuela. Het is een bergachtig gebied, dat als onveilig wordt betiteld door de aanwezigheid van meerdere gewapende groepen. De journalisten waren in Colombia op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan.