Ga naar Content
Noord-Holland

Gemeente Bloemendaal hield bouw woning ten onrechte tegen

23 juni 2017, 21.05 uur · Aangepast 23 juni 2017, 23.00 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Joost Lammers

BLOEMENDAAL De rechter heeft Bloemendaal een draai om de oren gegeven, omdat de gemeente een inwoner ten onrechte geen toestemming gaf voor de bouw van een huis.

Het draait allemaal om het landgoed Elswoutshoek. De broers Rob en Hans Slewe kopen het landgoed in 2009. Ze willen het verwaarloosde landgoed opknappen en een nieuw huis bouwen. De gemeente lijkt daar eerst in mee te gaan, maar in de loop van de tijd wordt er om onduidelijke redenen steeds moeilijker gedaan.

Lees ook: Bloemendaal mogelijk toch voor rechter om affaire-Elswoutshoek 

Ondertussen stapelen de schandalen zich op. Zo zijn er door de gemeente stiekem vertrouwelijke telefoongesprekken met de broers opgenomen en zeggen lokale journalisten geïntimideerd te zijn door de gemeente omdat ze schreven over de kwestie.

Recent berichtte NH Nieuws over het 'zwijgcontract' dat aan Rob Slewe was voorgelegd. Ondertussen zijn de kosten voor de gemeente hoog opgelopen en zijn meerdere burgemeesters en wethouders gestruikeld over het dossier.

De uitspraak van de rechter twee dagen geleden voegt een schandaal toe aan de lange lijst. Hans Slewe wil een nieuw huis bouwen op het landgoed. Hij had voor zijn plannen in 2013 al een zogenoemde Verklaring Van Geen Bedenking (VVGB) gekregen.

De gemeenteraad trok die VVGB in 2015 plots in en daarop besloot het gemeentebestuur de eerder toegezegde omgevingsvergunning, nodig voor de bouw, niet te verlenen. Gevolg is dat er tot op de dag van vandaag geen huis staat. Binnenlands Bestuur schreef destijds al dat de handelswijze van de gemeenteraad en het college riskant was.

Lees ook: Acht jaar strijd over het opknappen van je eigen landgoed

Dat blijkt eens te meer nu de rechter het besluit van destijds, de weigering van de vergunning, nietig heeft verklaard. Een overwinning voor Hans Slewe, die nog steeds wil bouwen. Op Facebook reageert hij opgetogen en haalt uit naar de Bloemendaalse politiek.

Hij eist excuses en een schadevergoeding. De gemeente kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws