Ga naar Content

NH Onderneemt: Surfplanken, roeiboten en kano's van duurzaam hout uit Medemblik

MEDEMBLIK Een mooie houten surfplank zie je zelden op het water omdat het een hele kunst is om er een te maken. En goedkoop is het natuurlijk ook niet. Bij Macboat in Medemblik worden de houten planken gemaakt, én kun je er zelf een maken.

Simon Davids, eigenaar van Macboat, maakt kano's, roeiboten en surfplanken van hout en geeft er ook les in. Jaren geleden gooide hij het roer om. Hij besloot naar Amerika te verhuizen om daar het vak van botenbouwer te leren.

Terug in Nederland vestigde hij zich in Medemblik en begon een bedrijf in de botenbouw. Een gat in de markt, want zulke bedrijven zijn er praktisch niet. Simon werkt met glasvezel en epoxyhars. Het hout wordt als het ware waterdicht ingepakt.

Job Tolman en Wiebe van der Werf zijn leerling-bootbouwers uit Amsterdam. Bij Simon leggen ze de hand aan een grote surfplank. Als eindexamenproject voor school werken ze aan grote sloep. Ze willen graag verder in het vak: "Een botenmaker kan een meubel maken, maar een meubelmaker geen boten", licht Job zijn keuze toe.

Foto: