Ga naar Content

Gevluchte overvallers Zaandam nog altijd spoorloos

ZAANDAM Van de twee straatrovers die afgelopen vrijdag vlak voor de Coentunnel agenten afschudden door te voet verder te vluchten ontbreekt nog steeds ieder spoor. De straatrover die wel werd opgepakt is een 21-jarige Beverwijker. Hij zit nog vast.

"We hebben lange tijd naar ze gezocht", vertelt een politiewoordvoerder aan NH Nieuws over de uitgebreide zoekactie waarvoor de Coentunnel werd afgesloten. "Na een oproep via Burgernet kregen we meldingen van mensen die dachten dat ze de verdachten zagen lopen, maar dat heeft niet tot aanhoudingen geleid." 

Lees ook: Overvaller Zaandam aangehouden bij Coentunnel, nog twee voortvluchtig

De opgepakte Beverwijker wordt verdacht van betrokkenheid bij een gewapende straatroof, kort daarvoor in de Zaandamse Dodonaeusstraat. Hij en zijn twee compagnons probeerden daar een 46-jarige man uit Den Haag te beroven. Bij die straatroof was geschoten, zo vertelde het slachtoffer toen hij de politie aan de lijn had. Omdat er mogelijk meerdere mannen met vuurwapens zouden rondlopen, werden agenten in kogelwerende vesten naar de wijk Poelenburg gestuurd.  

Kapotgeslagen
Daar aangekomen zagen agenten dat twee ruiten van de auto van het slachtoffer waren gesneuveld. Hoewel de betrokken agenten aanvankelijk dachten dat de auto inderdaad door kogels was geraakt, bleek later dat de ruiten waren kapotgeslagen. "Het slachtoffer dacht dat daadwerkelijk dat hij beschoten was", verklaart de politiewoordvoerder de ontstane verwarring. "Want hij had ook een vuurwapen gezien."  

Lees ook: Berovingen, blauwe vaten en aanhoudingen: dit gebeurde er in de Zaanstreek en Amsterdam

Kort na de straatroof krijgen agenten de auto van de vluchtende verdachten in het vizier. Achtervolgd door de politie rijdt het drietal vanaf de Kolkweg de A8 op richting de Coentunnel. Vlak voor de Coentunnel besluiten de mannen te voet verder te vluchten. Ze springen uit de rijdende auto, waarna het voertuig doorrolt en tegen de vangrail tot stilstand komt. 

Vangrail
Voor de 21-jarige Beverwijker loopt dat niet goed af. Hij komt vast te zitten tussen auto en de vangrail, raakt gewond en wordt zonder veel moeite opgepakt. Ondanks enkele waarschuwingsschoten slagen de andere twee er wel in uit handen van de politie te blijven.

Of de opgepakte verdachte de politie aanwijzingen kan of wil geven die tot de aanhouding van zijn compagnons kan leiden, is niet bekend. "Dat zijn geen dingen die we delen, omdat het onderzoek nog loopt." 

Foto: HFV