Ga naar Content

Speciaal onderwijs leerlingen verbreden hun horizon dankzij fietstocht

AMSTERDAM Een groep van acht leerlingen en vijf leraren van het Amsterdamse Orion College, een scholengroep voor speciaal onderwijs, hebben een meerdaagse fietstocht door Noord-Holland gemaakt. De leerlingen haalden daarbij een bedrag van ruim 1.700 euro op voor stichting Kika.

De meeste van de deelnemende leerlingen hebben een laag cognitief vermogen. Leraar Frank Docter organiseerde de tocht om zijn leerlingen wat positiever in beeld te laten komen. "Vaak wordt bij een kind met een lichte verstandelijke beperking gedacht aan een kind dat helemaal niks kan." Dat beeld zou Docter graag veranderen. Bovendien komen de meeste leerlingen nooit hun eigen buurt uit.

Gebroken arm
Helaas voor de fietsers begint de reis ongelukkig. Eén van de leerlingen moet plotseling remmen voor zijn voorganger. Doordat hij alleen de voorrem ingedrukt, blokkeert zijn voorwiel en valt Joshua Prins over zijn stuur. Hij blijkt een dubbele breuk in zijn arm te hebben en daarmee eindigt de tocht voor hem. De ambulance brengt Joshua naar het ziekenhuis en de rest van de kinderen zet de reis als een gewaarschuwde groep voort.

De rest van de reis blijven ongelukken uit en kunnen de kinderen volop genieten, al is het natuurlijk ook hard werken. Op dag één rijden ze van Amsterdam naar Assendelft. De tweede dag trekken ze door naar Schagen, waarna de tocht op dag drie helemaal naar Almere voert.

Slaven van toetsen
Een andere begeleider die meefietst is Cees Blij. Hij stelt dat de fietstocht ontzettend leerzaam voor de leerlingen is, zelfs veel effectiever dan leren in de klas. "Tegenwoordig zijn we allemaal slaven geworden van toetsen. We moeten twee keer per jaar een Citotoets doen, waarvan ik me wel eens afvraag wat de zin daarvan is. Onze leerlingen moeten juist praktisch bezig zijn. Ik zeg altijd: van dit soort uitjes leer je meer dan van veertien dagen in de klas zitten."

Op de slotdag worden de leerlingen opgewacht door een hele groep medeleerlingen, ouders en docenten. "Het mes snijdt aan twee kanten. Het is voor een goed doel, maar ook voor henzelf is het geweldig om te doen", zegt één van de ouders.