Ga naar Content
Noord-Holland

1900 kilometer binnen 24 uur: Alkmaarder hoopt op record bij treinwedstrijd

23 juni 2017, 17.16 uur · Aangepast 23 juni 2017, 18.50 uur
Door: · Foto: Eigen foto

ALKMAAR Rond middernacht op de trein stappen en dan binnen 24 uur zoveel mogelijk kilometers afleggen in Nederland. Dat is de opdracht van een wedstrijd waaraan de 27-jarige Ari Fijan uit Alkmaar komende nacht gaat meedoen. Het huidige record, dat in 2015 werd gevestigd, staat op bijna 1600 kilometer. Ari verwacht ruim 1900 kilometer te kunnen afleggen binnen een dag.

De Alkmaarder maakt de reis samen met een vriend. "24 uur is behoorlijk lang. Als je samen gaat, heb je aanspraak en minder kans om in slaap te vallen."

Al weken zijn de twee bezig om routes uit te stippelen. De vrienden hebben besloten om te beginnen in Nijmegen. Ze pakken vanuit daar de trein naar Utrecht van acht minuten na middernacht. Daarna stappen de heren over op het nachtnet. Sprinters worden zoveel mogelijk overgeslagen, die rijden te langzaam en stoppen te vaak.

Lees ook: Man legt op 1 dag 1593 treinkilometers af

Met werkzaamheden hebben ze in de planning rekening gehouden, maar andere eventuele vertragingen zijn niet ingecalculeerd. Als er iets misgaat, is het dus improviseren. Ari maakt zich daar overigens niet erg veel zorgen om. Twee jaar geleden deden hij en zijn vriend ook al mee aan de wedstrijd. "Toen heb ik mijn planning tot op de minuut nauwkeurig kunnen uitvoeren."

Spanning
Maar waarom zou je voor je lol 24 uur in een trein gaan zitten? "Vanwege het wedstrijdelement, de planning vooraf en het logische inzicht. Het is een uitdaging die ik mooi vind", beluit Ari.

Zondag is duidelijk wie de winnaar is. Dat moet blijken uit het reisschema en selfies die onderweg door deelnemers worden gemaakt.