Ga naar Content
Noord-Holland

'Veiligheidsmaatregelen Sail Den Helder standaardprotocol'

23 juni 2017, 13.46 uur · Aangepast 23 juni 2017, 15.37 uur
Door: · Foto: NH / Marjorie Noë

DEN HELDER De veiligheidsmaatregelen die momenteel genomen worden tijdens Sail in Den Helder, hebben niets te maken met terreurdreiging. De organisatie volgt de protocollen die standaard worden voorgeschreven voor dit soort evenementen.

De bemanning van de Belgische marine in Den Helder werd vanochtend opgedragen om geladen wapens te dragen. Dat heeft alles te maken met mogelijke terrorismedreiging in België en niets met de situatie in Den Helder. Dat meldt verslaggever Matthijs Gemmink vanuit Den Helder. Mensen kunnen zowel het Belgische marineschip Narcis als de Nederlandse Willemstad tijdens Sail gewoon bezoeken.

Lees ook: Belgische marine bewapend bij Sail Den Helder

Het feit dat bezoekers hun tassen moeten inleveren en dat de organisatie beschermende zandzakken plaatste, moet ook in het licht van de gebruikelijke maatregelen gezien worden. "Dat is standaard als je bij schepen van de marine aan boord gaat. Dat was eerder, tijdens de Marinedagen bijvoorbeeld, ook het geval." Bezoekers laten desgevraagd weten het geen probleem te vinden dat de tassen aan wal moeten achterblijven. "Snap het wel. En ze passen er goed op."

Zandzakken
Ook de zandzakken zijn protocol, meldt de directeur van Sail aan NH. Die worden na aanslagen in het buitenland tegenwoordig vaak geplaatst bij grootschalige evenementen. De pantserwagens zijn onderdeel van het evenement. Ze zijn wel bewust bij de ingang gepositioneerd om er voor te zorgen dat er geen andere grote voertuigen het terrein op kunnen.

Dat de Belgische mariniers met geladen wapens bij de schepen staan, is volgens een woordvoerdster van de Marinedagen ook niet vreemd. "Dat is voor mariniers die zich buiten hun eigen land bevinden gebruikelijk", meldt ze.