Ga naar Content
Noord-Holland

Waterpolitie legt eigen boten weer aan de ketting: "Criminaliteit op water krijgt vrij spel"

22 juni 2017, 21.33 uur
Door: · Foto: Shutterstock

DEN HELDER De Landelijke Eenheid van de waterpolitie heeft vanmiddag de actie 'Boten aan de kant' hervat. Uit onvrede met de situatie op de werkvloer komen agenten alleen in actie bij spoedmeldingen, wat volgens de politievakbond ACP betekent dat criminaliteit op het water vrij spel krijgt.

Vanwege een conflict met de leiding en een tekort aan nautische functies lagen de boten van de waterpolitie in maart van dit jaar al zeventien dagen langs de kant. Omdat de leiding had toegezegd aan de eisen actievoerder tegemoet komen, werd de actie opgeschort. 

Omdat die belofte nog nauwelijk gestalte heeft gekregen, besloot de waterpolitie de actie vanmiddag te hervatten. "Mooie woorden zijn niet genoeg", motiveert Gerrit van der Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, het besluit. 

Lees ook: Staking waterpolitie baart organisatie Sail zorgen: "Ongelukken zijn niet uitgesloten"

"De collega's zijn het zat en het vertrouwen is tot het nulpunt gedaald. Zij worden niet op de hoogte gehouden van de stappen die de korpsleiding wil zetten voor de nieuwe inrichting van deze dienst. Afspraken worden niet nagekomen en het is nog steeds onduidelijk waar men aan toe is." 

Sail Den Helder 
Door de actie te hervatten tijdens het evenement Sail Den Helder, willen agenten tonen welke gevolgen het heeft als de waterpolitie niet op het water aanwezig is voor handhaving. "Met de actie ontspringen schippers die zich niet aan de regels houden de dans en krijgt criminaliteit op het water vrij spel."

De vakbond benadrukt dat agenten van de waterpolitie zich tijdens de actie wel met politiewerk bezighouden, waardoor de actie geen 'werkonderbreking' genoemd kan worden.  

"Het stelt me teleur dat zo'n prachtig evenement wordt uitgekozen om een punt te maken", zegt Eef van den Broek, directeur van Sail Den Helder. "Dat terwijl Sail er niets mee te maken heeft."

In overleg met de Veiligheidsregio en de burgemeester wordt besloten welke maatregelen er worden genomen.