Ga naar Content

Nog steeds veel verzet tegen voetbal op rubberkorrels

HAARLEM Er is nog steeds veel verzet tegen het voetballen op kunstgras. Ondanks het onderzoek van het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) dat het wel meevalt met de gezondheidsrisico's, geloven veel ouders het niet. Sommigen halen hun kinderen zelfs van de voetbalclub.

Op Facebook steunen bijna duizend mensen al het georganiseerde verzet tegen rubbergranulaat op de pagina Kom van dat gras af. De groep noemt zich "een community van en voor verontruste ouders van kinderen die op kunstgras sporten."

In Haarlem is Martijn Booij een petitie begonnen om de korrels van vermalen autobanden te weren. Als alternatief kunnen de velden volgens hem beter bestrooid worden met kurkdeeltjes. Mensen die dat ook willen, kunnen de petitie tekenen.

Voorzorgsprincipe
In Heiloo heeft Rick Teunissen met andere leden van voetbalclub De Foresters succes geboekt. Daar zeggen leden hun lidmaatschap op omdat de ouders willen dat hun kinderen niet op het rubber spelen. Nu heeft de gemeente op aandringen van de voetballers de komst van een nieuw kunstgrasveld stopgezet en worden nu alle alternatieven onderzocht.

Booij en Teunissen zeggen dat steeds meer blijkt dat de conclusies van het RIVM worden aangevochten. Ook wijzen zij op het zogeheten voorzorgsprincipe: als er twijfel is aan de gezondheidsrisico's, zeker ook op lange termijn, stop dan meteen met rubbergranulaat.

Onderzoek
Onderzoeker Joke Herremans van het RIVM houdt vol dat mensen gewoon op de rubberkorrels kunnen voetballen. Wel zegt ze te begrijpen dat een onderzoek van het instituut, hoe gedegen ook, niet alle onrust kan wegnemen na de alarmerende uitzending van Zembla over de gezondheidsrisico's.

Hoe om te gaan met de onrust, vergelijkt Herremans met het aanschaffen van een keuken. Gemeenten en clubs moeten zelf een afweging maken wat te doen met de rubberkorrels. Het onderzoek van het RIVM kan daarbij dienen als belangrijke leidraad.

Foto: NH / Dimitri Waalbeek