Ga naar Content
Noord-Holland

Vrijspraak voor doodslag Somalische asielzoeker in Vluchtgarage

22 juni 2017, 17.27 uur · Aangepast 22 juni 2017, 19.04 uur
Door: · Foto: facebook.com/wijzijnhier

AMSTERDAM Twee weken geleden eiste het OM nog een celstraf van negen jaar tegen hen, maar vandaag werden twee Somalische mannen (34 en 36) vrijgesproken van doodslag op hun landgenoot Naser Galid in de Amsterdamse Vluchtgarage.

De Amsterdamse rechtbank vindt het niet bewezen dat de twee verantwoordelijk zijn voor de verwondingen die het 26-jarige slachtoffer in augustus 2014 fataal werden. 

In de zomer van 2014 woonden er zo'n honderd uitgeprocedeerde vluchtelingen in de gekraakte garage in Amsterdam-Zuidoost, die daarom Vluchtgarage werd genoemd. 

Lees ook: Asielzoeker uit 'Vluchtgarage' overleden na vechtpartij

Op 19 augustus ontstonden er in het pand drie vechtpartijen, waar Galid bij betrokken was. Bij de laatste vechtpartij gaf de 34-jarige een klap waardoor hij zijn bewustzijn verloor en niet meer bij kennis kwam. Een kleine week later overleed hij in het ziekenhuis.  

Barre leefomstandigheden
Naar verluidt was een geschil over het eigendomsrecht van enkele blikjes bier aanleiding voor de vechtpartij. De bewoners van de Vluchtgarage gaven hun barre leefomstandigheden en de daaruit voortvloeiende stress destijds de schuld.

Voordat ze hun intrek in de Vluchtgarage namen, woonden ze onder meer in een flat (de Vluchtflat) aan de Jan Tooropstraat en in het voormalige gebouw van kunstacademie (de Vluchtacademie) in de Dapperstraat. 

Schuldig aan mishandeling
Volgens de rechtbank kan niet worden vastgeteld dat de twee mannen de fatale verwondingen hebben toegebracht. Wel werd de 34-jarige schuldig bevonden aan mishandeling en veroordeeld tot een boete van 250 euro. 

Het OM reageert met verbazing op de vrijspraak. "We gaan de vonnissen grondig bestuderen. 2 weken geleden hebben we nog 9 jaar geëist voor doodslag", twittert het OM.