Ga naar Content

Hilversummers doen mee aan extreme triathlon op Alaska: "Dit is een serieuze uitdaging"

HILVERSUM De sportieve Peter en Thomas staan voor een bizarre uitdaging. Zij vertrekken over iets meer dan twee weken naar Alaska, om daar deel te nemen aan de eerste 'Alaskaman', een extreme triathlon. En dat vergt heel wat voorbereiding.

"Ik doe zelf al vijfentwintig jaar aan triathlon", vertelt Peter aan NH Nieuws. "Ik heb alle facetten al wel een keer gedaan, en dit is dus eigenlijk mijn volgende serieuze uitdaging."
 
Brainfreeze
De ervaren triatleten kiezen nu dus voor een extreme variant. De barre omstandigheden die de mannen verwachten zorgen er voor dat ze goed moeten trainen. De voorbereidingen zijn daarom al maanden aan de gang. "Toen het water hier koud was, hebben we ook wel in de Loosdrechtse Plassen gezwommen", aldus Thomas. "Ik was goed ingepakt, maar had toch wel een beetje een brainfreeze." 
 
De atleten zijn de enige twee Nederlanders die naar Alaska af zullen reizen. Uit Europa zullen er maximaal tien deelnemers zijn. Er waren 300 inschrijvingen, waarvan het grootste deel uit Amerika komt. In dit internationale gezelschap zullen beide mannen hun bijzonderste triathlon tot nu toe afwerken.
 
Buddy
Ook de zwaarste, want in Alaska moet er verplicht een buddy meelopen met de laatste dertien kilometer. Zo wordt de toestand van de loper goed in de gaten gehouden. Voor Peter is dat heel bijzonder. "Ik ga dat met m'n vrouw doen. Zij heeft mij de laatste vijf, zes maanden echt de vrijheid gegeven om dit te doen."
 
Van beelden van de Noorse editie, die vergelijkbaar is met deze triathlon, worden de mannen alleen maar meer enthousiast. "Ik krijg hier een beetje kippenvel van." Wachten op het startschot kunnen ze dan ook bijna niet. "Als het morgen zover zou zijn, dan ben ik er klaar voor."
Foto: NH Nieuws / Jimmy Miltenburg